• Avtentična ženska v intimnem partnerstvu

 • Avtentična ženska je intimno povezana s samo seboj, kar omogoči čutenje toka življenja ter zaupanje v njegovo inteligenco. In, če te intimnosti s seboj ne moremo vzpostaviti, če same sebe ne sprejmemo, ne moremo v partnerstvo dati svojega darila, to pa je deliti sebe v celoti. Avtentična ženska razume, pozna in upravlja s svojo lastno energijo. Pozna sebe kot žensko in se zavestno odloča za delovanje v ženski energiji.

   

  Ženska energija v osnovi je ciklična in njena glavna lastnost je, da se ODPIRA in ZAPIRA ljubezni. Je življenjska sila, je ljubezen, zato potrebuje bližino, dotik. Kadar tega ni, se pojavi občutek neljubljenosti, zavrženosti in zapuščenosti.

  Moška energija je usmerjena, direktna, brez čustev, čisti namen. Želi RAZUMETI, zato rešuje težave in sebe odkriva skozi OSVOBOJENOST, svobodo, ne mara omejitev, ker to moško energijo ovira na poti do cilja. Pa bom tukaj zaključila z moško energijo in se posvetila ženski.

  Osnovni ženski princip je odpiranje Ljubezni. Ženska esenca neguje, daje življenje ter pleše v radostni senzualnosti. Na drugi strani pa je lahko divja, kaotična in razdiralna. Boginja Kali, življenjska sila, ki daje in jemlje in je po svoji naravi ciklična.

  Ženska NI BOJEVNICA, ampak boginja, ki z ljubeznijo odpira vrata v življenje. Ženska energija žari in privlači s skrivnostnostjo. Gre za prejemanje in dajanje, odpiranje in zapiranje – nenehen tok, ki se lahko izrazi šele v odnosih. Zato so za nas ženske odnosi tako zelo pomembni. In zato je osnova starodavnih družb matriarhat, ko so ženske skrbele, da je družba oz. skupnost delovala, da so vrednote živele in bile upoštevane.

  Tri stopnje v odnosih

   

  Tradicionalno razumevanje vloge ženske in moškega nas pipelje do tega, da sta moška in ženska energija med seboj soodvisni. To je PRVA STOPNJA v odnosih, ko drug drugega potrebujemo za zadovoljevanje potreb. Zelo posplošeno rečeno: moški je lovec, ki s hrano in denarjem skrbi za preživetje ženske, ženska pa nabiralka in gospodinja, ki skrbi za družino in vzgojo otrok. Moški potrebuje žensko, da nadaljuje svoje gene, ženska potrebuje moškega, da lahko preživi na fizični ravni. Namenoma zelo posplošujem v ekstremih, zaradi lažjega razumevanja.

  To soodvisnost smo potem prenesli tudi na čustveno raven – potrebujemo drug drugega, da nam zagotovi varnost, izpolni čustvene potrebe, nadomesti manjkajočo starševsko ljubezen. Partnerja na prvi stopnji ostajata skupaj zaradi strahu, da njune potrebe ne bodo več zadovoljene, če gresta narazen.

  Na prvi stopnji ženska išče VEČ ljubezni, da jo da ali prejme. Kadar je ne prejme dovolj, je osnovni impulz, da je premalo dala. Naredi vse, da bi dobila več ljubezni – odpove se svojim potrebam, moči, mejam, avtentičnosti. Sprijazni se z vsem, kar obljublja POTENCIAL ljubezni (čokolada, telenovele, nasilen partner, ki potem obljubi, da ne bo več). Na prvi stopnji je tako osnovni namen zadovoljiti druge osebe, da bodo dale ljubezen. Na prvi stopnji ženska ponudi nego, vzgojo otrok ter zadovoljitev na fizični ravni.

  Ko bolečina postane prehuda in se postavimo zase, vstopimo na DRUGO STOPNJO, ker spoznamo, da nam drugi ne morejo zadovoljiti naših potreb, da jih lahko zadovoljimo le same. To se je na kolektivni ravni zgodilo, ko ženske nismo več želele biti finančno odvisne od moških in smo se emancipirale ter osamosvojile. Sedaj zmoremo vse same. Ne rabimo več moških, ker si same služimo kruh, same vzgajamo otroke, delamo na sebi in zato smo ugotovile, da si lahko same zadovoljimo tudi čustvene potrebe. Ko si na tej stopnji postavljamo partnerstvo, je to enakovredno partnerstvo 50/50, kjer si s partnerjem vse delimo na pol. Danes bom jaz kuhala, jutri ti, jaz plačam svoje kosilo, ti svoje, jaz skrbim za svoje stvari, ti za svoje. Moški hodijo na porodniško, medtem ko ženske delajo kariero. Na tej stopnji partnerstva ostajamo skupaj, »dokler nam paše«.

  Ženska na drugi stopnji se odloči, da bo sebe postavila na prvo mesto in, da njena ljubezen ne bo več odvisna od drugih. Feminizem je ženske na kolektivnem nivoju popeljal v 2. Stopnjo. Ženska na drugi stopnji ni več samo sledilka, ampak si dovoli voditi. Zaradi strahu pred izgubo te avtonomnosti in pred ponovno ranjenostjo ostaja na drugi stopnji, največkrat s številnimi oklepi. Nikomur ne sledi, se ne uklanja in ne predaja v celoti.

  Tisto, kar ženske ponudimo v odnosu je intuicija in zdravljenje. Potrebe v odnosih druge stopnje so tako ohranjanje notranjega ravnovesja, samostojnost, samozavest in avtonomnost. Vendar tudi na 2. Stopnji nismo srečne. Nismo izpolnjene. In šele, ko si dovolimo to priznati, ko si dovolimo odpreti vse rane in resnično priznati svojo ranljost, smo pripravljene na 3. Stopnjo.

  Drugi korak je pomemben, ker nam omogoči, da spoznamo, kdo smo. In tako, ko ugotovimo, da same sebi nismo več dovolj pridemo do TRETJE STOPNJE v odnosih. Ugotovimo, da sicer zmoremo vse same, ampak nam ni potrebno. Ženske v odnosu želimo dajati in sprejemati ljubezen, se v njej izgubljati, jo utelešati.

  Ženska energija je energija LJUBEZNI. Yin esenco najdemo v naravi, v njeni nenehni spremenljivosti, širjenju in toku. Ženska energija je zato energija SPREJEMANJA, ker se zaveda, da nič ni njenega, da vse le teče skozi njo. Gre za prost pretok ljubezni, brez strahu in dvomov, brez kontrole, brez omejitev.

  Na tretji stopnji spustimo svoje meje, zato se lahko predamo v polnosti in si dopustimo, da se zgodi, kar se zgodi, brez strahu, da bi bile prizadete. Kdo pa lahko prizadane Ljubezen samo?!? Na tretji stopnji je ženska avtentičen izraz Boginje, sije in žari, je tok ljubezni. Postane dar ljubezni: telesno, čustveno in duhovno. Ženska na tej stopnji ne išče več ljubezni, ampak jo uteleša, diha in žarči. Ljubezen je njena narava. Nihče drug ne more zapolniti njene ljubezni, niti ona sama! Ljubezen je namreč sila, ki se steka skozi njo.

  Na 3. Stopnjo smo pripravljene, ko smo pripravljene spustiti svoje zidove, svoje strahove in odpreti svoje stare rane. Ko smo pripravljene biti odprte za vse, kar pride skozi, tudi kadar boli. Ko smo definitivno in absolutno pripravljene stopiti ven iz cone udobja in narediti temeljite spremembe.

  In našemu razumu to ni všeč. Ampak nagrada je mamlijva. Hočemo jo, želimo jo, po njej hrepenimo. In danes smo izvedele, da zaman čakamo, da nam jo bo prinesel nekdo drug. Izključno in samo na nas je, da jo sprejmemo tako, da najprej naredimo prostor zanjo. In to je proces, zahteva svoj ČAS. Potrebno je narediti določene spremembe, stvari odpustiti, spustiti, izpustiti, skratka narediti prostor. To pa zahteva našo pripravljenost.

 • Celoten 3. sklop na AYA šolanju je namenjen partnerstvu, skozi razumevanje moške in ženske energije, duhovnosti znotraj partnerstva ter senzualnosti. Te zanima?

  Zanima me več

  transformacijska šola za avtentične sodobne boginje

  transformacijska šola za avtentične sodobne boginje

  Celoten 3. sklop na AYA šolanju je namenjen partnerstvu, skozi razumevanje moške in ženske energije, duhovnosti znotraj partnerstva ter senzualnosti. Te zanima?

  Zanima me več