• Finančni dolgovi se zdravijo s sebičnostjo

 • Ko se sprostim in umirim, ko izklopim hrup mesta in telefonov, se hitro priklopim na modrost, notranje vodstvo in šepetanje angelskih bitij. In koščki sestavljanke padejo na svoje mesto. Točno to se je zgodilo tudi tokrat. V začetku julija sem vas v anketi povprašala s čim imate največ težav. Nekako predvidljivo so se pokazala tri glavna področja: partnerski odnosi, finance in služba. Finance in obilje sicer medsebojno povezujemo in ustvarjamo umetno tvorbo, ki je Vesolje ne pozna. Ko iz prostora strahu in pomankanja Vesolje moledujemo za denar, ki bo rešil vse naše težave, ustvarjamo samo še več strahu in pomanjkanja.

  Pojdimo lepo po vrsti. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste hoteli plačati s kartico pa se je izkazalo, da na računu nimate dovolj sredstev in je kartico zavrnilo? Ali pa je račun na blagajni znašal več kot je bilo gotovine v vaši denarnici? Po vsej verjetnosti vam je postalo nerodno pred prodajalko in vsemi, ki so stali v vrsti za vami (kaj ni zanimivo, kako je ravno takrat največja gneča na blagajni?!), čustveni koktajl, ki se je sprožil pa vas je vrgel precej ven iz ravnovesja. Naučili ste se, da svoje stanje preverjate in, ko greste v trgovino ter plačate za izdelek ali storitev, imate v glavi stanje na vašem bančnem računu ali v denarnici. In veste, da lahko kupite toliko, kolikor imate. Ne boste porabili več, saj veste, da vas potem čakajo težave: visoke obresti za limit ali najem posojila, ki ga boste morali slej ko prej odplačati.

  Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je kdo prosil, da mu posodite denar in to ravno takrat, ko ste bili tudi sami v finančni stiski ali pa ste imeli že preračunano, koliko potrebujete za položnice. Po vsej verjetnosti ste takrat osebi povedali, da naj si poizkusi izposoditi denar kje drugje. Ste se takrat morda počutili sebično? Ste razmišljali o tem, da ste egoistični, ker najprej poskrbite zase in svoje položnice?

  Če je vaš odgovor na vprašanje ali ste se počutili egoistično ali sebično, pritrdilen, ste ujeti v kolektivno prepričanje, da MORATE ugoditi vsakemu, ki kaj potrebuje. Da ste dejansko sebični, če najprej pomislite nase in na svoje potrebe. Ko ste tej osebi odgovorili, ste se ji po vsej verjetnosti pričeli opravičevati in razlagati, zakaj ji trenutno ne morete posoditi denarja. Če ste denar imeli in posodili pa ste s to osebo vstopili v razmerje, v katerem ste pričakovali, da vam bo oseba denar vrnila. In kakšni so bili občutki (ali pa si zamislite, kakšni bi bili), če vam ta oseba denarja ni vrnila ali ni vrnila pravočasno? Počutili ste se, kot da vam nekaj manjka kajne? Videli ste cel kup priložnosti, kje vse bi vam prav ta denar prišel prav.

  Iz izkušnje v izkušnjo smo se z denarjem naučili sodelovati in vemo, da ima vsak presežek odhodkov nad prihodki za posledico finančni minus, ki se mu seveda želimo izogniti. Temu smo prilagodili tudi svojo porabo in želje. V naših mislih se je izoblikovalo prepričanje, da je denar omejen in ga ni nikoli dovolj za vse želje, ki jih imamo (oziroma mislimo, da jih imamo, ker nas je v to prepričala potrošniška družba, ampak to je že snov za kak drug članek). Zadnja finančna kriza nas je naučila, da finančni balon lahko izgleda zelo velik, a je pravzaprav poln zraka. Pristali smo v situaciji, kjer smo se morali močno vprašati, kolikšna je prava oziroma realna vrednost vsega, kar kupujemo ali prodajamo. Predvsem pa smo kot družba ugotovili, da je posojanje denarja lahko zelo drago. In, da je potrebno dobro razmisliti kaj, komu in koliko posojamo ter predvsem koliko nas to stane.

  In temu ne moremo reči sebičnost ali egoizem, ampak je to preprosta racionalnost in realna ocena. In to bom vzela za izhodišče bolj ezoterične razlage dolgov. Že vrabci na strehah čivkajo, da je denar odraz naše lastne energije. In denar je tesno povezan z našim preživetjem ter energijo korenske čakre. Kar pomeni, da je od naše življenjske energije odvisno naše preživetje. Zato je pred finančno bilanco potrebno narediti energetsko bilanco. Kam posojate svojo energijo tudi takrat, ko so vaše energijske zaloge v minusu?

  To o čemer govorim družba sprejema kot vrline, a je v resnici energijsko zadolževanje. Govorim o tem, kar veliko ženskam, ki so uspešne, dobro namerne, skrbne, predane in vedno pripravljene pomagati, v resnici povzroča, da so zadovoljni vsi okoli njih, razen one same. Ženske, ki verjamejo, da je potrebno najprej poskrbeti za vse okoli sebe, če bo ostalo kaj časa pa bodo poskrbele še zase. Prepoznate jih po tem, da vam nenehno razlagajo, kako nimajo časa. Nimajo časa za kavo s prijateljicami, za sproščanje na masaži, za telovadbo, za meditacijo, za lastno kreativnost… Vam je znano?

  Naši pametni telefoni nam kažejo stanje baterije, ko ta doseže minimum, nas telefon opozori, da ga je potrebno napolniti z energijo. Kaj pa vi in vaši opomniki? Jih sploh slišite? In, če jih že slišite, jih upoštevate ali se energetsko zadolžujete in črpate zaloge iz zadnjih celic tako dolgo, da vas na koncu pokosi bolezen, da vas telo končno sploh pripravi do počitka? Energetsko zadolževanje plačujemo z miselnostjo pomanjkanja: ni dovolj časa, ni dovolj volje, nisem dovolj dobra mama/oče, nimam dovolj denarja, ni … in potem ste tečni, pretirano reagirate, pojavijo se vsakovrstne frustracije. In edina pot ven iz energetskega dolga je, da na vaš energetski račun daste polog. Vzeti si je potrebno čas zase, napolniti baterije, poskrbeti zase, se spočiti, oditi na rekreacijo, meditacijo, poiskati navdih, se priklopiti na neizmerno modrost Vesolja.

  Kadarkoli daste od sebe KARKOLI, kar vas prazni, ustvarjate energetski minus. Živimo v družbi, ki to celo podpira, ker je to nesebičnost, radodarnost in skrb za druge, toda v resnici dajete iz prostora nezadovoljstva, praznine, morda celo jeze. In takrat pričakujete, da boste to dobili povrnjeno. Ker v resnici posojate, ne dajete. In posojate tisto, česar vam primanjkuje. Osebi celo naložimo odgovornost, da nam vrne, kar nam je vzela iz našega prostora pomanjkanja ter ustvarjamo pričakovanja, kako naj bi nam ta oseba vrnila posojeno energijo. Navzven morda izgleda, da smo osebi nekaj podarili, a smo ji hkrati naložili obresti, ki jih mora vrniti skupaj z glavnico. In tako živimo v pomanjkanju ter frustracijah. Ko se temu pridruži še strah ali bo do povračila sploh prišlo, je naša energetska bilanca že močno v rdečih številkah.

  Verjamem, da ste do sedaj že ugotovili, da sta energetsko pomanjkanje in finančno pomanjkanje odsev drug drugega. Pojavi se torej vprašanje, kako ven iz tega. Prvo pravilo, ki ga je potrebno vzpostaviti je: NAJPREJ SEBI. Ko se peljete z letalom, vam na začetku razložijo, da v primeru uporabe kisikovih mask, masko najprej nadenete sebi šele nato otroku. Pa sami razmislite, zakaj je temu tako. In to isto pravilo je potrebno uporabiti v življenju. To sem nekoč poimenovala zdravi egoizem. Šele, ko dajete iz lastnega prostora polnosti, zdravja, ljubezni, šele takrat lahko resnično dajete. Brez posojanja, pričakovanj in obresti. Šele, ko razumete, da v vaše življenje priteče toliko obilja, kolikor ste ga pripravljeni sprejeti zase, takrat se začnete zavedati, kako pomembno je poslušati svoje lastno telo, negovati svoje lastne potrebe ter prakticirati ljubezen do sebe. Šele, ko napolnite svoje energijske rezerve, ko si vzamete čas zase in si privoščite razvajanje, ki vam pripada, se Vesolje na to odzove na način, ki ga imenujemo Zakon privlačnosti. Iz svoje lastne polnosti iz obilja, ki je že v vas, se to obilje prične odražati navzven. Med drugim tudi na bančnem računu.

  Jaz ne učim, kako delati s financami, moja definicija obilja tudi ni vezana na denar odkar sem ponotranjila sledečo definicijo obilja: obilje je zmožnost, da narediš ali dobiš, kar je potrebno takrat, ko je to potrebno. In to obilje je vezano na zaupanje vase, ljubezen do sebe, preseganje lastnih omejitev in zavedanje, da je vse, kar potrebujem že v meni. Je obilje, ki ga ponuja življenje skozi osebe, ki prihajajo v moje življenje, skozi dogodke v katere vstopam in skozi notranje vodstvo, ki me usmerja, da sem vedno ob pravem času, na pravem mestu in počnem prave stvari. Zato je moje življenje izredno bogato, za kar sem neizmerno hvaležna in z veseljem to izkušnjo, znanje ter modrost delim z vsemi, ki ste na to pripravljeni.