• Moj prijatelj Strah

 • ne obstaja, je namišljen in zato ga ljubim.

  Že dolgo časa se vse vrti okoli strahov. Strah nas je. Strah prihodnosti, strah, da bi se ponovila preteklost, strah, da se bodo stvari drugače odvile kot smo si zamislili, strah, da bomo nekaj ali nekoga izgubili, strah, strah, strah, strah.... Kako vem? Ker prodam največ Bachovih esenc za strahove, ker najbolj povprašujete po izdelkih, ki pomagajo pri premagovanju strahov, ker me po mailu sprašujete, kaj narediti, ko vas je strah, ker si ne upate narediti koraka k spremembam, ker vas je strah.

  In potem dobite strah pred strahovi in fobijami in tesnobo in padete v temno brezno strahov iz katerega vas je strah priti ven, ker kaj bo šele potem!? Pri vseh tehnikah samopomoči, meditacijah, energetskih orodjih, energijah, govoru o Ljubezni in Svetlobi... še vedno strah.

  Definicij strahov je cel kup. Najbolj poznamo tistega, ki so nam ga povedali, ko smo bili majhni: strah je do znotraj votel, zunaj ga pa nič ni. Torej že po definiciji nekaj, česar ni. Razen v naših predstavah, naši domišljiji torej v naših glavah. Strah je predvidevanje, da se bo zgodilo nekaj slabega, nekaj neprijetnega. V osnovi je strah tisti, ki v divjini zagotavljal preživetje. Ko je naval adrenalina pognal kri po žilah, zakrčil mišice in pripravil telo na bežanje. Dejstvo je, da mi NE ŽIVIMO V DIVJINI, torej strah ni več nekaj, kar bi nam omogočalo preživetje. Toda preživetveni strah je nekaj, kar v današnjem času izkusi le malo ljudi. Preživetveni v smislu, ko je dejansko ogroženo življenje. Strahovi so mentalni, so plod razmišljanja o možnih negativnih posledicah, so negativni scenariji, ki si jih ustvarjamo v svojem umu in nimajo popolnoma nobene povezave z realnostjo.

  Strahovi so danes ustvarjeni z močjo tvojih misli. Preveč razmišljaš in v glavi kreiraš strašne scenarije. Ker razmišljaš, ne moreš v resnici čutiti, zato strahov v resnici ne čutiš, ampak jih misliš in pošiljaš telesu signale, ki jih pretvarja v zakrčenost. Značilno za strah je namreč stiskanje v želodcu, kjer je sedež mentalnega telesa. Strahovi stiskajo še v prsih (spomin na čustveno prizadetost v preteklosti) in grlu (strah pred izražanjem tega, kdo si ter kaj čutiš, ker v preteklosti nisi bil-a sprejet-a in zato misliš, da nisi dovolj dobr-a).

  Strahove smo dolgo demonizirali (in jih še vedno), so neprijetni in slabi in nas opozarjajo, da smo ogroženi. No, tukaj se zgodba drastično spremeni. Ker ne živimo več v divjini, nas strah ne opozarja več na nevarnost preživetja. Zato je potrebno upoštevati novejšo definicijo strahu: strah je odsotnost ljubezni. To ultimativno pomeni, da v kolikor želiš spoznati ljubezen, je potrebno preseči strahove, saj ti prav strahovi onemogočajo, da bi te ljubezen popolnoma napolnila in bi jo lahko živel-a.

  Danes bom postavila nezaslišano trditev: STRAH JE DOBER. Strah je najboljši pokazatelj, da si na pravi poti, da si naletel-a na tisto, kar ti preprečuje, da bi se premaknil-a naprej. Strah ti pokaže, kje ti manjka ljubezni in strah vedno, ampak res vedno, sporoča, da čisto preveč razmišljaš in premalo čutiš. Strah nastane takrat, ko ne zaupaš, da je v Vesolju za vse poskrbljeno, da obstaja višji načrt, ki ga tvoj um ne pozna in ne razume. Ampak tam je. Obstaja. Drugače te ne bi bilo tukaj. In tvoja glavna naloga je, da odstraniš strahove na tvoji poti. Da z ljubeznijo sprejmeš izzive, ki ti jih prinaša življenje. Da z zaupanjem narediš naslednji korak, ker je to zate dobro. In bolj kot te je strah, bolj je potrebno vzpostaviti ljubeče zaupanje in stopiti točno tja. Bolj kot se tvoj um temu, kar piše tukaj upira, bolj je to znak, da je v tem resnica tudi zate.

  Zato je danes tako malo ljudi dovolj pogumnih, da bi naredili tiste prave spremembe v življenju. Ker mislijo, da jih strahovi opozarjajo, da še ni pravi čas, ker je v njihovem praspominu še vedno program, ki pravi, da strah opozarja na nevarnost. Strah te je sprememb? Odlično! To pomeni, da je pravi čas zanje. Ego je ponavadi tisti, ki se spremembam upira, ker ego in um poznata in delujeta samo in izključno na podlagi že doživetega, že poznanih informacij ter odzivov nanje. Takoj, ko pride situacija, v kateri se v enačbo vrine neznanka, tvoj un nima več na voljo informacij in strah je način, da ti javi »pojma nimam, ne znam rešiti te enačbe, nimam dovolj podatkov«. Takrat veš, da bodo podatki prišli sproti, da boš svoje polje zaznavanja obogatil-a z novimi informacijami, ki bodo prišle v tem procesu sprememb. In lahko poš postavil-a nove stvari, ker ne boš obremenjen-a s preteklimi omejenimi in omejujočimi podatki. Zato bodi vesel-a, da te je strah. Prav je, da te je strah, ker to pomeni, da prihaja nekaj novega. Nova (pre)izkušnja, nov proces, nova možnost za rast. In prav zaradi teh možnosti si tukaj. Tvoja duša že ve zakaj.

  Dejstvo je, da na spremembe nismo nikoli resnično pripravljeni in res se sliši kontradiktorno, ampak ravno strah je tisti, ki je vedno prisoten, kadar se obetajo tiste prave spremembe, ki prinesejo nekaj pozitivnega. Večkrat se zgodi, da se za nekaj odločiš, potem pa pričneš razmišljati in prikrade se cel kup dvomov, skrbi, vprašanj na katere nimaš odgovorov in vse to so seveda strahovi. Ko pričneš razmišljati o svojih odločitvah, se vklopijo mentalni strahovi. To je čisto običajen proces, ki se odvija, ko pride tisti trenutek, za katerega se izkaže, da je prelomen. Moja naloga in vloga učiteljice, mentorice in terapevtke je, da te preko te brvi varno pripeljem. Žal te ne morem prisiliti, lahko pa te prosim, da mi zaupaš, da te bom znala varno pripeljati skozi. Dovoli, da te v življenju vodi intuicija, prvi impulz in ne strahovi, ki sledijo razmišljanju potem. Za svoj korak v strahove in preko njih se odloči s pomočjo predhodnega pogovora z menoj, ki je namenjen točno temu, da definirava česa te je najbolj strah in kako ga objeti z ljubeznijo.

  In ja, Tečaj čudežev pravi, da ljubezen prežene strah, ker je ljubezen vse, kar v resnici obstaja. Ne razmišljaj o tem. Začuti.

 • Želim brezplačen pogovor z Manco