• neEnakovrednost med spoloma na "čebulni njivi" z imenom Zemlja

 • Pozdravljena, draga Manca, hvala za vse vaše novice, odobravam, da se ženske bolj zavedamo svoje vrednosti. Pa ne mislim več vrednosti v odnosu do naših moških, temveč želim govoriti o enakovrednosti. Enakovrednost, čeprav vsak na svojem področju, pa vendar, vsi imamo v sebi vse najbolje, kakor žal tudi temne plati. Meni se poraja že vse življenje vprašanje, zakaj je ženska skozi zgodovino vsaj 2000 let tako odrinjena , poniževana, manjvredna od moških? To je žal v družbo močno zakoreninjeno in opažam, da že ženske same sebe ne cenimo dovolj. Res je, da je veliko odvisno od družine, iz katere izhajaš, kakšen odnos sta imela oče in mati, ali je bil odnos spoštljiv, enakovreden? Vem, da si je potrebno spoštovanje zaslužiti, je pa tudi pomembno, da se odnos od samega začetka gradi in da vsak od partnerjev doseže nek spoštljiv odnos tako moškega in ženske. N.pr. mene zmoti že to, da pravi kakšna mamica, da je mož priden, da ji POMAGA. Kaj pa je smisel družine? A nista dva skupaj zato, da enakovredno vzgajata svoje otroke, da odrastejo v zrele, odgovorne ljudi? Zakaj je delo gospodinje praktično brez cene, nič plačano? Če pa kak moški ostane samohranilec, je cel fenomen, kako le neki vse zmore sam? A ženska pa zmore? Da ne govorim, kakšen odnos ima celotna družba (moški svet na svoj poniževalni način), kakor tudi poročene ženske, do samohranilk ali samskih žensk. Moški , če ostane sam z otroci, je pravi čudodelnik, vsem se smili, za žensko to ne velja. Zato podpiram vaše aktivnosti, da bi ženske bolj vzljubile same sebe in se cenile, a to mora biti pravičneje postavljeno tudi v družbi kot celoti. Kako je mogoče, da moški in to tisti, ki nikoli nimajo otrok, ki jim še kruha ni potrebno služiti, kot ostalim ljudem, upajo predlagati, kaj bo ženska počela s svojim telesom , konkretneje maternico? Celo ženske se pridružujejo takim teorijam. Ko je ženska v stiski in je praktično prisiljena narediti splav, ni nikjer človeka, ki bi razumel in podprl žensko, ji pomagal reševati ta problem. Lepo je nekdo napisal komentar na tv oddajo: da dokler ni ljubica noseča, je lahko pridigati, da naj bi bil splav prepovedan, kaj pa potem, ko se to še kako mnogim poročenim moškim zgodi, pa še komu, ki naj ne bi seksal??? Veliko vprašanj se mi poraja, zakaj tak odnos do ženske, takorekoč po celem svetu in v vseh religijah, pa bom vesela, če mi kaj napišete na to temo. Pa srečno,

  Lea

 • Draga Lea in vse ostale ženske (ter moški, ki to berete) <3

  Res je, da je ravnovesje med spoloma porušeno - že nekaj tisočletij. Zakaj in kako je do tega prišlo je težko reči. Ni ene teorije in enega odgovora, zato sem povprašala kar svoje vodnike in boginjo Quan Yin kaj je na tem. Tisto, kar sem začutila in s čimer sem zavibrirala je precej bolj eterične narave in nima toliko povezave z vsakdanjim življenjem, kot bi si morda želeli za naše razumevanje celotne situacije. Kontekst v katerem se odvija zgodba človeštva je precej širši in globlji kot smo trenutno sposobni razumeti, ampak se bom potrudila, da prevedem v razumljiv jezik.


  Večdimenzionalnost našega lastnega bitja se odseva tudi na širši kolektivni ravni. Predstavljajte si čebulo in njene plasti, vendar je vse skupaj malce obrnjeno. Ko se lotevamo lupljenja čebule, najprej odstranimo najbolj zunanji del. Sedaj pa si zamislite, da je vaša trenutna zavest najbolj notranji del te čebule. Predstavljajte si, da se trenutno zavedate samo tistega majhnega delčka v središču čebule. Hkrati pa je vaša resnica, vaša prava narava celotna čebula. Da bi se tega začeli zavedati, morate iz sredice potovati proti zunanjim plastem. Hkrati te plasti niso tako dvodimenzionalno druga na drugi, ampak je vsaka plast vsebovana v vseh ostalih. Recimo temu holografska čebula. Tako kompleksna svetlobna bitja ste!

  In vse te čebule ste se odločile, da boste rastle na isti njivi. Ta njiva se imenuje Zemlja. Na tej Zemlji so določeni pogoji, prst ima svojo sestavo in pravila. In eno od pravil je, da na Zemlji izkušate dualnost. Vsak pol ima svoj nasprotni pol. In celotna njiva z vsemi čebulami, ki rastejo na njej ima svojo zavest, svojo izkušnjo. Zemlja ima tudi letne čase, ki se ciklično menjavajo in hkrati ponavljajo. Še ena posebnost je, da se s te njive nikoli ne pobere vse čebule, ampak se sproti sejejo nove čebulice, nekatere se pobere prej, druge rastejo dlje časa in velikokrat se razmnožuje z majhnimi čebulicami, ki so zrastle na starejših.

  Kaj ima torej sedaj vse to z neenakovrednostjo spolov? Nekaj tisočletij nazaj je prišel letni čas, ko se je zavest Zemlje odločila za izkušnjo znotraj dualnosti (dualnost pomeni, da ima vsaka stvar svoj nasprotni pol: svetloba in tema, veselje in žalost, ljubezen in sovraštvo, moški in ženska itd. in ravnovesje teh dveh polov kot osnova za izkušnjo), kjer bo več poudarka na moški energiji oz. jang principu. Kaj nastane, ko se ravnovesje podre? Kaj se zgodi, ko prevlada samo en pol? Duše, ki so se kot čebulice zasejale na tej njivi, so se strinjale s temi pogoji in dopustile, da en pol prevlada nad drugim. Na ta način se bodo naučile, kako pomembno je ravnovesje.

  Moški aspekt je postal močnejši in se začel širiti. To je za seboj potegnilo celoten spekter posledic. Ker je to pomenilo, da pade ven iz harmonije, je tudi ženski aspekt postal neharmoničen. Oba spola sta pričela izkušati, kaj pomenijo nizke vibracije, kaj pomeni tema, kaj pomeni trpljenje in kako skozi neenakovrednost doživeti Zemljo in najti način, ki bo peljal nazaj v Izvor od koder vsi izhajate. V smislu letnih časov, se je zavest Zemlje odločila, da preizkusi zimo. In kaj se zgodi, ko čebule na tej njivi pozabijo, da so čebule. Nastane bolezen, ki napade čebulo, da začne gniti od znotraj. To pomeni, da ste se čebule in čebulniki na tej njivi odločili, da pozabite, da ste vsi na isti njivi, da je nad vami zvezdno nebo, ki je prav tako pomembno, da lahko rastete, da je sonce tisto, ki vam daje življenje, da se nemoteno razvijate.

  Sedaj se zima končuje in pomladno sonce sije močneje. Skozi zunanje plasti se njegova toplota dotakne tudi najglobljega delčka znotraj čebulice. Vaša zavest se počasi odpira in dojema, da je konec zimskega spanja v najglobljem delu lastne svetlobe. Toplota, ki prihaja od zunaj, skozi zunanje plasti, vas spominja, da ste več kot samo tisi mali delček v sredini čebule. Začenjate se zavedati, da je za vaše zdravje pomembno ravnovesje. Da sta moški in ženski aspekt enakovredna in, samo na tak način lahko ustvarjata ravnovesje.

  Ena od napačnih interpretacij je, da se prebuja samo ženska energija in, da bo tej sledil moški princip. V resnici se prebujata oba hkrati, a vsak na svoj način. Prišel bo trenutek, ko se bo ravnovesje vzpostavilo, ker prebujenje ne prihaja iz male zavesti na fizičnem nivoju, ki je imenovan ego, ampak od zunaj, skozi višja svetlobna telesa, ki prejemajo več energije iz sončnega izvora Življenja. Pomembno je, da se zavedate, da je pomlad že tukaj, čeprav ob jutrih na njivi še lahko pride do pozebe. Vsak letni čas ima svoje procese in tudi dve pomladi nista enaki, vendar se tega procesa ne da ustaviti. Naj bodo vaše misli manj obremenjene s preteklostjo in bolj uživajte v sončnih trenutkih vsakdanjega dne.

  Trenutno ste na severni polobli v dejanskem času prehoda iz jeseni v zimo. In na nek način pogrešate dolge dneve, tople večere in sonce, ki vas greje. Toda jok za jesenjo in poletjem, ne bo ogrel zimskih večerov. Ne bo pomagalo, da si oblečete kratke rokave in upate, da bo to prineslo nazaj toploto. Soočiti se morate s krajšimi dnevi, mrzlo nočjo in manjšo močjo sonca. Sprejeti morate, da ne morete preskočiti zime, ampak je potreben čas, da se letni čas zopet spremeni. Potrpežljivost in sprejemanje stanja, kakršno je. Kaj lahko storite? Bolj toplo se oblečete, poskrbite, da ste na toplem, bolj se obrnete navznoter in več pogovarjate s svojimi partnerji. Naj bo to usmeritev k lažjemu prehodu.

  V prenesenem pomenu pa je bila zima čas, ko ste izkušali zamrznitev in razkroj. Ko ste kot njiva polna čebulic potovali skozi obdobje teme in mraza, da bi dobili izkušnjo prebujenja in ponovne oživitve v pomlad. Vse čebulice niso in ne bodo preživele. Toda njihova semena bodo zrastla v drugačnih pogojih. Črpala bodo moč iz razkrojenih delov čebul, ki so postala hranljivo gnojilo. Zavest njive Zemlja bo poskrbela, da bodo razumeli, da je ravnovesje obeh (s)polov pomembno za rast in razvoj.

  Na ta način je osebna izkušnja ene čebule pomembna za celotno njivo oz. Zemljo. In vsaka čebula si mora prizadevati za zavedanje svoje celostnosti in svoje vrednosti v celotni izkušnji Zemlje. Tako kot je vsako posamezno bitje večplastno in holografsko, je holografska in večdimenzijska celotna Zemlja. Skozi razumevanje tega Življenje izkuša samo sebe. Drame vsakdanjika so v tej veliki sliki manj pomembne. Vsak ima svojo zgodbo, ki se tke v skupno izkušnjo. In vsak se lahko sproti odloča, kakšen bo njegov ali njen prispevek v to veliko tapiserijo zemeljske izkušnje.