• Avtentičnost se ne kaže samo takrat, ko smo fajn in spočite in dobre volje in nas imajo vsi radi. Avtentičnost se kaže v vseh oblikah. Tudi takrat, ko smo utrujene, žalostne, jezne, nerazpoložena ali imamo PMS v njegovi najhujši možni obliki. Dobro se počutiti tudi kadar se počutimo slabo in se zaradi tega ne obtoževati ter misliti, da je z nami nekaj narobe. Vse to je del nas in tega dela ne smemo zanikati, temveč se ga moramo naučiti prepoznati in pripoznati. Naše izražanje čustev s tem lahko navdihne nekoga drugega, da je to dovoljeno in s tem mu/ji pomagaš, da pride v stik s svojimi čustvi in čutenjem.

  Čustva obstajajo v vseh niansah in mavričnih odtenkih. In kdor želi spoznati čustva, jih mora spoznati v vseh njihovih barvah ter vmesnih niansah. Navadno označujemo čustva kot pozitivna in negativna in že samo to poimenovanje nam govori, da negativna niso dobra. Se jim je potrebno izogibati, so nezaželena in neprijetna. In tako jih tlačimo, se zaradi njih slabo počutimo, opravičujemo, se počutimo krive, če jih imamo, kaj šele, če jih izražamo in se o njih pogovarjamo! Nikakor jih ne želimo imeti okoli sebe, kaj šele v sebi. In ravno tukaj pademo na testu.

  Kako lahko poznaš neizmernost veselja, če nisi nikoli obiskala temne in lepljive doline žalosti? Kako lahko spoznaš lahkotnost bivanja, če nisi izkusila njegove teže? Kako si lahko ljubezen sama, če ne poznaš njene polne odsotnosti, ki se kaže v obliki strahov? Mavrica življenja je sestavljena iz vseh barv, ne samo rumene ali rdeče. Mavrična bojevnica pozna celoten spekter, drugače ni mavrična.

  Čustvena inteligenca pomeni, da se svojih čustev zavedamo, hkrati pa izberemo ustrezen odziv na situacijo. V vsakdanjem življenju namreč reagiramo iz čustev na en, mogoče dva različna načina. S čustvi se namreč identificiramo: sem jezna, sem žalostna, sem vesela, sem ljubeča in s tem postnaemo to čustvo. Dejstvo pa je, da je naše čustveno telo le del nas. Veliko bolj pravilno bi bilo, če bi rekle: čutim jezo, čutim razočaranje, čutim zavist. Tako ustvarimo nekakšno čustveno distanco iz katere lahko reagiramo na več možnih načinov. »Kljub temu, da čutim jezo, ne bom metala krožnikov naokoli ali izrekla besed, ki jih bom kasneje obžalovala. Kljub temu, da čutim ljubosumnost, ne bom delala scene ali neumorno izpraševala moža, kje je bil cel dan.« Na ta način čustvo prepoznamo in pripoznamo, hkrati pa ohranimo »mirno glavo« in se lahko odzovemo skladno s situacijo.

  Zavedanje, da so čustva del nas in ne mi sami, nam omogoča, da jih lažje izražamo. Ste opazile, kako smo navajeni na vprašanje »kako si« odgovoriti »v redu«. Tudi, ko se počutimo grozno, ko je vse v riti ali ko smo ekstatično navdušene ali zasanjano zaljubljene?!  Že nekaj časa mi je izziv na vprašanje »kako si«, najprej pomisliti na to, kako se v tistem trenutku res počutim, nato pa povem, kako se počutim. In ljudje navadno tega ne pričakujejo in s tem se ponavadi spremeni tema pogovora. Ker se jaz odprem, se tudi sogovornica (ali sogovornik) lažje odpre in pogovor je veliko bolj konstruktiven. Tisto na čemer je potrebno še veliko ozaveščanja je jamranje. Tako smo že navajeni jamranja in pritoževanja, da sploh ne opazimo več, da to počnemo.

  Pa, da ne zaidem s poti. Izražanje tega, kar čutimo, je povezano s tem ali prepoznavamo svojo mavrico čustev. Ali poznaš svoj čustveni zemljevid? Čustva so povezana s počutjem, z deli telesa in zato je zaznavanje čustev vezano na to, kar se ti dogaja znotraj telesa. Končno je temu pritrdila tudi znanost, ki je povezanost tovrstnih izrazov z dejanskim čustveno-telesnim stanjem potrdila na eksperimentalen način.

 • Skupina raziskovalcev Biomedicinskega inženiringa na Aalto University na Finskem je prišla do teh ugotovitev, ko so izvedli študijo z več kot 700 postovoljci iz Finske, Švedske in Tajske. Strokovni članek so objavili v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences in tako poslali ugotovitve v znanstveno javnost.

  Čustva čutimo v različnih področjih telesa, kar je znanstveno poimenovano z izrazom somatosenzacija. V študiji so odkrili, da so ta občutja univerzalna, da se čustva čutijo v točno določenih predelih telesa, ne glede na to od kod oseba prihaja.

  Udeležencem študije so pokazali čustvene video in fotografske posnetke, ter jih prosili naj označijo v katerem delu telesa so čutili emocije ter pobarvajo z ustreznimi barvami, glede na to ali občutijo toploto ali hlad.

  Ko so vse podatke združili, so dobili konsistentne vzorce za posamezna čustva ter tako ustvarili telesni čustveni atlas. Pri tem so opazili, da osnovna čustva, ki vodijo v nadaljnje aktivnosti  povzročajo povečano aktivnost v zgornjem delu telesa, medtem, ko so čustva, ki ovzemajo voljo (npr. žalost) bolj povezana z rokami in nogami (težke noge in roke). V nasprotju z vsemi ostalimi čustvi, je edino sreča povezana z občutji v celotnem telesu – od glave do pet.

  Avtorji študije Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Hari in Jari Hietanen pravijo, da študija odpira popolnoma nove možnosti zdravljenja duševnih stanj in razumevanja biomarkerjev povezanih s posameznimi čustvi, kot sta depresija in tesnoba. V vsakdanjem življenju, tako pravi prof. Lauri Nummenmaa, čustva pripravijo telo na hiter odziv na dražljaje iz okolja. Povezanost med čustvi in telesnim občutenjem le-teh je tako pomemben del čustvenega procesiranja.

  Občutki v telesu te torej spremljajo ob vsaki čustveni reakciji. Bodi nanje pozorna in zagotovo te bodo veliko naučili o tebi in tvojih avtentičnih čustvih.

 • Christian Pankhurst je eden mojih najljubših učiteljev in dva dni po tem, ko sem napisala tale članek, mi je poslal link do video prispevka o tem ali so čustva lahko negativna. Takoj sem ga morala priključiti članku, saj tako lepo razloži, kako je pomembno, da čustev ne tlačimo. Pa kakršnakoli že so.

 • Da bo vse skupaj bolj interaktivno in poučno, te vabim, da v komentar vpišeš, katera so tista čustva, ki prevladujejo v TVOJEM čustvenem polju, katerih se največkrat izogibaš ter katera čustva bi želela bolj čutiti. Tako bomo ustvarjale seznam oz. ZEMLJEVID RAZLIČNIH ČUSTEV, se jih naučile poimenovati in jih prepoznati. Vabljena, da res zapišeš svoja čustva in s tem pomagaš graditi čustveni zemljevid tudi drugim ženskam v tej skupnosti. S tem, ko delaš na sebi, pomagaš svetu. Hvala

  Za lažjo pomoč tukaj nekaj prijetnih čustev in občutkov. Počutim se vznemirjeno, lahkotno, strastno, harmonično, svobodno, hrepeneče, začudeno, prijazno, srčno, žareče, jasno, cenjeno, navdihnjeno, vitalno, energično. Čutim sladkost življenja, obilje, izpolnjenost, harmonijo, moč, drznost, pogum, čutim kako je Vesolje široko in radodarno...