• Razmerje naj te NE dopolnjuje!

 • Velika zmota, ki uničuje partnerstva je, da naj bi nas razmerje dopolnjevalo!

  Sveti Valentin je postal osrednji praznik romantične ljubezni. Vabila na valentinovanja se vsako leto vrstijo in, če ni najbolj romantičnega zmenka v letu, se ženske držijo postrani in kuhajo zamero do moškega, ki ne zna ustreči njihovi romantični predstavi (seveda mu tega ne povedo, ker bi moral sam vedeti in ugotoviti, ampak to je že druga zgodba...)o tem, kam mora žensko peljati in kako se mora do nje vesti itd.

  Naša kultura je zgrajena na mitu romantične ljubezni, ki nam vsiljuje predstavo, da nekje čaka na nas tisti PRAVI, ki nas bo prebudil in odrešil, kot to naredijo princi v pravljicah ter bomo z njim živele srečno do konca svojih dni. Ta mit nakazuje, da bo ta nekdo, ki nas bo rešil, prišel od zunaj in nas odrešil naše lastne bede, dolgočasja, težav ter nas povzdignil na nivo blažene sreče in neizmernega blagostanja.

  Resnica je, da nas nihče na tem svetu ne more rešiti naših lastnih notranjih praznin in ni partner tisti, ki nam prinaša srečo ter veselje v življenje. Si lahko zamisliš, kakšna pričakovanja do partnerja ustvarjaš, kadar misliš, da je njegova naloga, da zapolni praznino, ki jo čutiš znotraj sebe!? Kadar od partnerja pričakuješ, da te dopolni, da zapolni tisto, česar sama ne zmoreš, mu nalagaš ogromno breme, ki bo prej kot slej postalo zanj pretežko.

  Kadar od partnerja pričakuješ, da te dopolnjuje, že samo to dejstvo nakazuje, da nosiš v sebi prepričanje, da nisi popolna. Da ti nekaj manjka. In zato potrebuješ partnerja, da to zapolni. Tvoja naloga je, da zapolniš svojo notranjo praznino, da pozdraviš svojo ranjenost in prevzameš polno odgovornost za svojo čustveno dobrobit.

  Tvoje notranje hrepenenje, ki ga čutiš po nekom, ki bi te dopolnil je kazalec, da nisi v stiku z vsemi deli sebe. Nihče na svetu te ne more osrečiti. Nihče na svetu te ne more brezpogojno sprejeti in ljubiti. Nihče na svetu ti ne more ponuditi varnosti. Vse to je tvoja naloga. Sama odkrij, kaj te osrečuje, sama sebe imej neskončno rada in se sprejmi točno takšna kot si, sama poskrbi za občutke varnosti.

  V vsakem razmerju obstajajo tri stopnje, ki nas vodijo od odvisnega partnerstva v prav intimno ter izpolnjujoče partnerstvo. Kadar od partnerja pričakujemo, da nas bo dopolnjeval, takrat smo šele na prvi stopnji.

  In smo prišli do pomembnega razumevanja tradicionalne vloge ženske in moškega, ko sta moška in ženska vloga med seboj soodvisni.  To soodvisnost smo potem prenesli tudi na čustveno raven – potrebujemo drug drugega, da nam zagotovi varnost,  izpolni čustvene potrebe, nadomesti manjkajočo starševsko ljubezen. In tako partnerja na prvi stopnji ostajata skupaj zaradi strahu, da njune potrebe ne bodo več zadovoljene, če gresta narazen.

  In se trudita, da izpolnjujeta pričakovanja drug drugemu, ko ta pričakovanja niso izpolnjena pa 'kuhata zamero', zapirata srce, s tem ustavljata pretok energije ljubezni ter se čedalje bolj oddaljujeta od drugega. In iščeta nekaj drugega, kar bi zapolnilo prostor, ju dopolnilo. Začarani krog.

  Ko znotraj sebe začutiš celostnost, ko si tako zelo samostojna, da ne potebuješ več nikogar, takrat se zgodi čudež, ki v tvoje življenje pritegne partnerja ali že v obstoječem partnerju prebudi tisti del, ki to celostnost predstavlja. Ni te več strah, da bi odšel in ti karkoli odnesel. ne potrebuješ ga več, da bi te dopolnil, ker si že polna in celostna. Skupaj lahko praznujeta to polnost, jo častita in negujeta. In ustvarjata izpolnjujoče razmerje.

  Prvi korak do izpolnjujjočega razmerja je zato ozdraviti najpommbnejše razmerje, ki ga imamo v življenju: razmerje s sabo. Odkriti kje je praznina, kje je notanja potreba po zunanji zadovoljitvi, spustiti se v svoje lastne globine ter se vzljubiti. Kako? Poti in načinov je mnogo in od tebe je odvisno, katero boš začutila in izbrala. Jaz ponujam eno od mnogih. Lahko prideš na pogovor, da vidiš ali je to pot, ki je prava tudi zate, lahko iščeš in začutiš drugo pot. Prosim te samo, da slediš temu, kar čutiš. In, da se imaš rada.

 • Delavnica, ki bo tvoja razmerja dvignila na nov nivo

  Želim vedeti več

  Avtentično partnerstvo, delavnica

  Avtentično partnerstvo, delavnica

  Delavnica, ki bo tvoja razmerja dvignila na nov nivo

  Želim vedeti več