• Retuširana boginja

 • Čedalje več je člankov na temo močne ženske, divje ženske, božanske ženske, tiste ženske, ki jo naslavljamo z boginjo, šamanko, zdravilko… v glavnem o ženskah, ki postanejo samostojne in samozavestne, ki poznajo svojo vrednost in so oh in sploh super božanske. O tem je lepo pisati. In brati. Ko sem brala svoje članke, ki sem jih zapisala na to temo, sem ugotovila, da je vse zapisano sicer res, a opisujem nek ideal h kateremu stremim. In enako je z avtorji drugih člankov.

  Hkrati pa se že dooolgo pojavlja debata o tem, kako so ženskam vsiljeni neki normativi o tem, kako bi morale izgledati. Mediji predstavljajo lepa dekleta, z naslovnic revij se smehljajo popolne ženske, ki nimajo celulita, maščobe, imajo popolno kožo in čudovite plapolajoče, bujne lase. Dekleta in ženske v realnosti se zato podvržejo celemu kupu tretmajev in postopkov, stradanju in športanju, da bi bile vsaj približno podobne tistim v Photoshopu retuširanim idealom z naslovnic.

  In potem me je zadelo. Med zapisi iz prvega odstavka in tem, kar se dogaja v drugem odstavku pravzaprav NI RAZLIKE. Lastnosti in kvalitete, ki naj bi jih imela »Boginja« so ravno tako nedosegljive kot izgled, ki naj bi ga imela. V prvem primeru gre za osebnostne ideale, v drugem za fizične. Ne ene in druge pa niso realne ženske vsakdanjega življenja. V drugem primeru gre ženska samo skozi druge postopke: seminarje, delavnice, knjige, meditacije in svetovanja.

  Tako subtilno je to in prikrito, da niti nisem opazila. Tako zelo sem si želela biti ta močna, divja, duhovno prebujena ženska, da nisem zaznala, da sem se ujela v iluzijo idealov, ki so postavljeni na tem področju. Da ni in ne more biti enega in unikatnega kalupa. Sploh pa ne za ženske. Da je to daleč od tiste prave avtentičnosti. Energije in zapisi, ki so se ustvarili okoli tega, so preprosto izoblikovali nov arhetip. Ko sem leta 2014 postavila to spletno stran in objavila prvi zapis na blogu, sem nevede opisala prav ta arhetip:

 • Danes se je ponovno pričel pojavljati termin boginja, ki opisuje žensko z njenim božanskim poreklom ter kvalitetami. Tradicionalno boginje opisujemo z mnogimi značilnostmi, ki so v današnjem času težko dosegljive. Zato je čas, da redefiniramo pojem boginja. Tradicionalne boginje ni več, rodila se je MODERNA BOGINJA. In kakšna je moderna novodobna boginja? Moderna boginja je smrtnica, zato seveda dela napake. In vendar temu navkljub večino časa predstavlja značilnosti ter način delovanja in razmišljanja, ki je značilen za novodobno boginjo.
 • Nekaj časa sem imela na prvi strani objavljeno Avtentična ženska je Moderna boginja. In ta zapis me je pred pol leta začel motiti. Tako zelo, da sem ga spremenila. Sedaj vem zakaj. Avtentična ženska sledi sebi in ne kulturno postavljenim arhetipom ter kalupom. V teh letih dela z žensko esenco vedno učim, da je vsaka ženska unikatna, da ima svojo vibracijo, ki ji naj sledi. Da naj sledi sebi in svojim občutkom. Nisem pa se zavedala, da pišem drugo kot učim. Še dobro, da sem napisala, da je moderna boginja smrtnica, ki dela napake :)

  In ta smrtnica se uči, spoznava, raziskuje, napreduje in postaja čedalje boljša verzija sebe. To pa ni nedosegljiv ideal. Je osebnost, ki se je vedno pripravljena odpreti novim možnostim, ki si dovoli napake, ker skozi njih dobiva nove uvide tega, kar ne deluje. Ženska (ali moški), ki sledi svoji notranji strasti se mora tako ali tako najprej soočiti z vsemi omejitvami pridobljenimi skozi vzgojo, šolanje, in izkušnje na svoji življenjski poti.

  Če se spomnim začetkov svojega duhovnega razvoja, je bilo ogromno poudarka na tem, da so neprijetna čustva kot so jeza, zavist, razočaranja, žalost, trma … dela ega proti kateremu se je potrebno boriti. Da je potrebno premagati svoja čustva in doseči stanje notranje umirjenosti (skozi meditacijo in druge duhovne prakse), saj je le to prava duhovnost. S spremembami v kolektivni zavesti, so prišla nova znanje in informacije. Pred nekaj leti se je pričelo pojavljati t.i. delo s senco, s senčnimi platmi. Ko se ni potrebno več boriti proti neprijetnim delom lastne osebnosti, ampak se je z njimi potrebno soočiti in jih sprejeti.

  Hkrati so se začeli pojavljati idealizirani presežki za ženske, ki so prišli s pojmom »divine feminine«. In sedaj se pojavlja enak proces za moške – bojevnike, svečenike, divje moške… spet ideali, h katerim naj bi stremeli.

  Vse to je sicer del duhovne evolucije. Spoznavanje potencialov, možnosti in tega, kar nas potiska ven iz starih vzorcev, ki ne vzdržijo več tempa sodobnega življenja. Prevladujoča družbena zavest je privedla do razpada tradicionalnega načina čustvovanja in razmišljanja. Zato se iščejo novi modeli po katerih bi se lahko ljudje zgledovali. Tako kot se skozi čas spreminja dojemanje zunanje lepote, se spreminja dojemanje osebnosti.

  Ni nam potrebno biti popolni, idealni, divji… to je tako kot da bi nam nekdo naredil retuširanje v duhovnem Photoshopu. Lahko smo čisto vsakdanji, s polno izzivi, brez določenega znanja, celim kupom skrbi in strahov, takšni kot na naših običajnih fotkah na Facebook profilih ;)

  Najpomembnejše pri vsem je, da se zavedamo, da smo ljudje. S kožo in kostmi. In čustvi, mislimi, prepričanji… vse to je povezano v našo osebnost. In hkrati smo čudovite duše, ki imajo nek namen. Izbrale so si telesa in osebnost s katero se bolj ali manj uspešno povezujejo. Bolj kot se duša želi izraziti, bolj mora osebnost spustiti določena prepričanja in vzorce, ki nižajo vibracijo. Ključ je v zavedanju, da smo večdimenzionalni. To je namen duhovnosti. Spoznati sebe v celoti. Tudi božanski del. In nato izraziti sebe v svoji polnosti v vsakdanjem življenju. Si prizadevati, da smo vedno boljša verzija sebe. Toda namen ni biti idealen, ampak biti usklajen sam s seboj. Avtentičen izraz samega sebe. Kakršenkoli že je.

 • Dvodnevni tečaj in aktivacija avtentične ženske energije 24. in 25. 9.2016

  Povej več

  Okusi ženstvenosti

  Okusi ženstvenosti

  Dvodnevni tečaj in aktivacija avtentične ženske energije 24. in 25. 9.2016

  Povej več