• Toksična partnerstva

 • so strup za žensko dušo. Reci NE vsem toksičnim razmerjem.

   

  Čutite napetosti, ki so se v vaših razmerjih občutno okrepila v zadnjih nekaj mesecih? Energije, ki so na plano privlekle vse senčne plati v vašem intimnem razmerju, potencirale izzive ter naredile vas in vašega partnerja skoraj neprepoznavnega? Ste dobile občutek, da ste se znašle v strupenem okolju, ki vas ne podpira, ampak odpira vse stare rane, nezavedna čustva in nepredelane vzorce? Potem je čas, da na novo pogledate v vaše razmerje in se soočite s tem, da ste morda v toksičnem razmerju.

  V razpadajočih ali razpadlih razmerjih smo ranjeni in prizadeti, čutimo bolečino trgajočih se eteričnih vezi. A pravzaprav je razpad toksičnega razmerja blagoslov, ne izguba. In vendar se tega največkrat zavemo šele kasneje, ko bolečina mine in čustvena napetost popusti. Preden naredite impulzivni korak iz strahu, bolečine ali jeze, poglejte ali ste res v toksičnem razmerju ali še obstaja možnost, da popravite in zacelite skeleče rane. Kaj sploh je toksično razmerje in ali ga je mogoče pretransformirati v izpolnjujoče razmerje, ki nas podpira in v katerem je prostor za svoboden pretok ljubezni, veselja ter izpolnjenosti?

  Toksična razmerja so tista, ki nam ne omogočajo več rasti in v življenju največkrat nismo dobili pravih navodil, kaj storiti, kadar se znajdemo v takšnem razmerju. Učili smo se od svojih staršev, izvedeli nekaj o seksu v šoli, od vrstnikov, še največ o tem, kako bi moralo biti pa prebrali v kolumnah in člankih komercialnih revij. In to naj bi nas pripravilo na izpolnjujoče razmerje?

  V razmerjih se odprejo vse naše rane, šibkosti in ranljivost, kako z njimi pa se naučimo z izkušnjami, s poizkušanjem ter učenjem iz napak. In teh napak je vsak izkusil kar nekaj. Velika ovira, s katero se srečujemo je, da so te napake in izkušnje del kulture v kateri živimo. Idealizirana romantična ljubezen, ki so nam jo in nam jo še servirajo mediji in literatura prikazujejo srečni konec, ko se po vseh zapletih končno najdeta in skupaj zreta v sončni zahod ter srečno živita do konca svojih dni. Da imata tudi kasneje kakšne težave, nesporazume ali prilagajanja ne pove nihče, ker naj bi srečni konec trajal do... No ja do konca!

  Statistika resničnega življenja je popolnoma drugačna. Sreča pri statistiki pa je, da se v njej znajdejo tudi tisti, ki jim uspe premagovati pasti idealizirane ljubezni in znajo poiskati način, da se določenim napakam izognejo. Različne raziskave, ki so se osredotočile na pare, ki jim uspeva, so prišle do zanimivih ugotovitev, čemu se je v intimnem partnerstvu zdravo izogibati. Pa poglejmo:

      1. Neenakovredno razmerje, kjer eden od partnerjev prevladuje
      2. Razmerje, ki naj bi te dopolnjevalo
      3. Soodvisno razmerje
      4. Razmerje v katerem prevladujejo idealistična pričakovanja
      5. Razmerje, kjer se uporablja "pravična kazen" za pretekla dejanja
      6. Neiskreno razmerje, kjer domujejo laži
      7. Razmerje v katerem manjka odpuščanje ter pripravljenost  na vzpostavitev zaupanja
      8. Pasivno agresivna komunikacija uničuje razmerje
      9. Čustveno izsiljevanje kot igra mačke in miši - tudi to je razmerje kajne?
      10. Razmerje v katerem ni prostora za... razmerje

  Najboljši recept za zdravo partnerstvo je, da ga najprej vzpostaviš sama s sabo. Vse, kar želiš, daj najprej sebi. Ljubezen do sebe je tista, ki pomaga, da ti partner to odseva. In nenazadnje je najpomembnejši odnos, ki ga imaš v življenju ta, ki ga imaš sama s seboj.

  Vabim te na potovanje zdravljenja toksičnega partnerstva. Oktober 2014 je bilo obdobje, ko sonce potuje skozi zodiakalno znamenje tehtnice, ki mu vlada planet Venera in Saturn zaključuje svoje potovanje skozi tehtnico. Saturn, veliki učitelj, vpliva na vzpostavljanje ravnovesja na področju ljubezni ter odnosov. Saturn predstavlja vrednote povezane z nenavezanostjo, odločnostjo, potrpežljivostjo, omejitev in postavljanja mej. Ni potrebno posebej poudarjati, kako pomembne so te vrednote znotraj partnerstva. Poglej, kje lahko svoj partenrski odnos oz. odnos do partnerstva še izboljšaš in uravnovesiš.

  V mesecu oktobru 2014 smo tako potovale skozi 7 dnevni spletni program, ki je pokazal pasti partnerstva. 290 žensk je bilo deležnih vpogleda v vzroke, ki zastrupljajo partnerstva in tiste, ki so spremljale seminar, so prejele mnogo daril in aha momentov. Nekaj si jih lahko prebereš spodaj. Ob zaključku programa je bil izpeljan seminar z naslovom Avtentična ženska v intimnem partnerstvu. Na to temo je tudi članek, ki ga najdeš TUKAJ.

 • Delavnica, ki bo vaše odnose dvignila na nov nivo

  Želim vedeti več

  Avtentično partnerstvo, delavnica

  Avtentično partnerstvo, delavnica

  Delavnica, ki bo vaše odnose dvignila na nov nivo

  Želim vedeti več

 • Vse to, kar sedaj od vas dobivam, bi morala preden sem se razšla z možem. Moje partnerstvo je bilo toksično in, če bi vedela,kar vem zdaj, bi se vrjetno vse drugače obrnilo. Je pa tako kot pravijo,da je vse za nekaj dobro. Potem, ko sem se razšla, sem začela delat na osebni ravni in se mi zdi, da sem veliko pridobila, se marsikaj naučila in resnično začela osebno rast. Bom pa te nove izkušnje oz.znanja odnesla v naslednje partnerstvo.

  Mojca

 • Manca mnogokrat hvala za to potovanje skozi partnerstvo.Res je, da samo sebe še vedno prevečkrat postavim na zadne mesto in vlagam preveč v odnos na naćin kakeršnega bi sama želela ,da dobim.Potem padem v ponovni začarani krog.Poskušala bom vnesti razumevanje možkih in se postaviti v vlogo opazovalca z vedenjem,ki si ga podala. Upam,da bom uspešna v praksi in še enkrat hvala.

  Nada

 • Hvala, draga Manca, za znanje in potovanje skozi partnerstvo. Veliko sem se naučila, veliko osvestila. In zdaj vem , da sem v toksičnem razmerju, ki ga moram ozdraviti. Težko bo. Sedmi dan potovanja me je razžalostil do solz. Je moj partner res zrcalo. Kako? Kaj mi dopoveduje zrcalo? Še enkrat hvala in širok objem tudi tebi in hkrati vsem ženskam! Sončen pozdrav

  Rosana

 • Hvala za tale članek ... spet sem dopolnila še en drugačen pogled na svoje življenje .... odkar sem se odločila, da imam sebe rada takšno kot sem, da si namenim vedno več časa zase in za svoj pogled vase .... se mi marsikaj dogaja v življenju, ne da bi to prej pričakovala .... res pa je, da je "delo" na sebi vseživljenjsko in da temu ne pridemo nikoli do konca ... to spoznanje je velika "sreča" , ki je marsikdo ne izkusi .... hvaležna sem za vse dobro, kar "pritegnem" v svoje življenje in da to lahko delim tudi z drugimi .... na tej poti srečujem vedno več ljudi, ki jih prej nisem nikoli poznala, ne srečala .... res je, srečo moraš najti prvo v sebi , potem se pa začno dogajati "čudeži" .... še enkrat hvala.

  Martina

 • Hvala za vse poslano in vsakodnevana sporočila, ki jih s slastjo prebiram:). Ko si vzamem čas in resnično dopustim, da se me napisane besede dotaknejo, se zdi, kot da so napisane zame... Vse je z namenom. Tudi to, da sem se prijavila na "Toksično partnerstvo." Sem v "posebnem" obdobju svojega življenja... Za mano je dolgo časa razpadajoče, dolgoletno partnerstvo, v katerem je bilo veliko pasivne agresije in obojestranskih nepočiščenih vzorcev, opuščanja različnih vlog in čustvenih stanj... Pred cca. tremi leti sem se znašla še v "trikotniku", se noro in strastno zaljubila in si življenje obrnila na glavo ... Moški svet sem trenutno dala na "hladno" in ne padam več v lastno dramo. Z vašimi članki pridobivam vpogled v svojo preteklost in pridobivam širšo sliko za svoje življenje. Iskreno se vam zahvaljujem za vse, kar delite z vsemi nami in upam, da vas kmalu spoznam v živo. V notranjosti me spremlja občutek, da je razpisani seminar prav zame... Topel pozdrav,

  Romana

 • Draga MANCA, HVALA TI IZ CELEGA NESKONČNEGA SRCA,ZA TVOJE 7 DNEVNO POTOVANJE... ČAROBNO skoraj MISTIČNO je bilo to,da si prav vsak dan napisala ravno to, kar sem v teh dneh doživljala v svojem dlogloletnem partnerstvu... Pred sedmimi dnevi sem resno razmišljala o ločitvi,pogovorila sem se celo s svojima dvema odraslima otrokoma...TODA po TEMELJITEM pogovoru s partnerjem-možem,sem se odločila,da nadaljujem najino skupno pot... GLEDAM in ČUTIM GA SKOZI SRČNI CENTER...kot si LEPO napisala... HVALA ŠE ENKRAT,ČUDOVITA SI.... Pošiljam TI SONČEN IN JESENSKO TOPEL ČAROBNI OBJEM

  Lidija

 • Ljubezni ne moreš meriti s časom. Ljubezen meriš s transformacijo. Včasih dolge zveze prinesejo le malo plodov in kratka srečanja spremenijo vse. Srce ne nosi ure, ker ne pozna časa. Ni mu mar, kako dolgo poznaš nekoga, ni mu mar, če je že 40 obletnica ali v zvezi ni več ničesar sočnega. Srce upošteva le resonanco, ki ga odpre. Vibracijo, ki mu omogoči, da se široko odpre, išče vibracijo, ki ga poživi, ki mu prinese občutek, da je doma. Ko srce najde to resonanco, se prične transformacija. Včasih ljudje odidejo, ker je tako lepo, da jih to prestraši. Včasih odidejo, ker povezanost osvetli temne kotičke, ki jih niso pripravljeni videti. Včasih pobegnejo, ker še niso dosegli točke v razvoju, kjer bi se bili pripravljeni združiti v ljubezni - najprej morajo opraviti še nekaj individualnega dela na sebi. Včasih odletijo, ker ljubezen ni prioriteta na njihovi življenjski poti - imajo drug namen. Včasih zaključijo zvezo, ker potrebujejo več praktičnosti in manj zavestnega dela na sebi, ker bi to ogrozilo način, kako so si uredili realnost. Tako veliko nas je, ki nosimo v sebi sram, občutke zapuščenosti in zavrnitve, da jih poosebimo in vzamemo osebno, kadar nas partner zapusti. Toda to ni vedno res. Včasih nima partnerjev odhod nobene zveze z nami. Včasih partner enostavno ni pripravljen, da zagotovi varen prostor za zvezo. Včasih se zaveda tistega, česar mi ne poznamo - pozna svoje omejitve v tistem trenutku. Prava ljubezen ni lahka - pripravljenost nanjo je pomembna. Ne jemljimo tega osebno. Naučimo se raje ljubiti sebe v odsotnosti ljubljenega.

  Jeff Brown