• Kdo si Ženska? In koliko kamel si vredna?

  Ženske imamo težave s svojo vrednostjo. Ne znamo se ceniti, ker se vse prevečkrat jemljemo kot nekaj samoumevnega. In ta tema se na več nivojih pojavlja zadnjih nekaj mesecev. Danes se je sestavljanka dopolnila še z zadnjimi koščki. Na enem od ženskih srečanj je Taja Abolena rekla: »Ženske se ne zavedamo, da če nehamo rojevati, je vsega konec!«

  Danes sem si vzela dan za lenarjenje in prižgala TV. Najprej je bil na vrsti še eden od Hollywoodskih filmov na temo srednješolcev v ZDA in tistih ''priljubljenih napram piflarjem'', kjer se glavna igralka od svoje nepriljubljene piflarske vloge prelevi v kraljico maturantskega plesa, ker jo sprejmejo razredne lepotice. Med reklamami preklopim na Zmenke milijonarjev in na eni strani moški z milijoni, ki izbirajo lepe, izumetničene ženske na drugi strani. Preklopim na Miss Supranational (nisem niti vedela, da to obstaja), kjer dolgonoge suhljate mladenke med 18-21 let tekmujejo, katera najlepša na svetu je tem. Vsaka želi biti okronana za najlepšo. Toda najlepšo za koga? Žirijo? Zato, da ji bo dvorana ploskala, ker se je najlepše narejeno smehljala? Da bo zaradi tega imela lepše otroke? Dobila boljšega 'bojevnika'? Da bo znala sama sebe ceniti, ker je nekdo drug odločil, da je najlepša?

  Sporočilo, ki ga vse oddaje pošiljajo milijonom gledalcev in gledalk: zunanja lepota je vse! In to suhljata, brez maščob, z napeto kožo, dolgimi valovitimi lasmi, temno obrobljenimi očmi ter bleščečimi ustnicami. Vse enake, za vse enaka merila? Zreducirano na tisto, kar je vidno na prvi pogled. Med Zmenki milijonarjev najprej dvema moškima predstavijo dekleta, ki so jih izbrali za njiju – vse v merilih lepotnih tekmovanj. Z njimi gresta na hitre zmenke, po katerih se odločita za eno. Eden od njiju prizna, da se je odločil izključno na podlagi videza, torej kriterija novodobne lepote. Čeprav lepoto vsak drugače dojema, so neki skupni standardi, ki so vezani na obdobje v katerem živi družba, kar lepo pokažejo video posnetki na dnu članka. Težava je v tem, da svojo vrednost še vedno vežemo na nekaj tam zunaj in zato iščemo zunanje potrditve. Poiskati je potrebno drugo perspektivo.

  Najprej pojdimo nazaj v času v obdobje prazgodovinske umetnosti 25.000 let pred našim štetjem. V krajih Willendorf, Vestonic in Lespuge so našli majhne kipce iz tega obdobja, ki upodabljajo žensko telo. Ženska ima v tem obdobju pomembno vlogo kot mati, dajalka življenja, pomembna je njena rodnost. Kipci so disporporcionalni, s poudarjenimi boki, predstavljajo plodnost in rojevanje kot jamstvo nadaljevanja življenja. Prvinske upodobitve ne predstavljajo ene osebe, v glavnem so brez obraznih potez, torej slavijo Žensko in ne posameznice. Odkritja iz obdobij, ko se je človek zavedel svojih ustvarjalnih moči kažejo, da se je dvig zavesti začel iz ženskega počela življenja.

  Danes tem kipcem rečemo Venere in ne Boginje, kakor so jih poimenovali njihovi ustvarjalci. V sodobnem svetu, v moški energiji naravnanem času, namreč Boginje ne obstajajo. Prezrta je osnovna ženska vloga, ki predstavlja utelešenje Življenja in izrinjena nekam na zapuščen stranski tir. V ospredju je mladost, smehljaj in ne preveč oblin. Dejstvo je in ostaja, da je lepota stvarstva materializirana v telesu ženske, ki zmore dati življenje skozi kreativno sposobnost maternice.

  Vrednost tebe kot Ženske in Boginje je v tem, kar zmore tvoje telo, ne glede na to, kako izgleda. Brez Tebe človeštvo umre. Samo zato si vredna občudovanja in čaščenja. Zato ti pripada naziv Boginja, ker poznaš skrivnost Življenja, ki se spočne, razvije in rodi iz tebe. Zato si 'nevarna', ker lahko rodiš vse ideje, ker se lahko povežeš z Materjo Zemljo na način, ki ga moški ne bodo nikoli osvojili. Zato, ker čutiš Luno v sebi vsak mesec, ko čistiš svoje fizično in duhovno telo vseh prživetih vzorcev. Maternica ima namreč neverjetno čistilno moč, ki ti omogoča, da čistiš ne samo svoja, ampak tudi čustva vseh, s katerimi prideš v stik.

  In zato se ne smeš zavedati svoje prave vrednosti, ker to pomeni, da ti bo cena zrasla in se bo moral moški preveč potruditi, da bi te osvojil. Moral bo dokazati, da te je vreden. Ne smeš se ceniti, ker je samoumevno, da se razdajaš, ker se to od tebe pač pričakuje. Ne smeš poznati svoje vrednosti, ker si potem pripravljena za obljubo ljubezni pozabiti, da je Ljubezen nenehno v tebi, saj ti pripada po vseh zakonih Univerzuma že samo zato, ker se skozi tebe rojeva Življenje. Da se slučajno ne bi spoštovala, ker potem misliš, da moraš garati, da si boš zaslužila vrednost.

  Ker sama ne prepoznaš svoje vrednosti, je nihče drug ne bo plačal. Ker misliš, da si ne zaslužiš, tega pač ne boš dobila. Lepota mine, če ni podprta z notanjim žarom in ni osvetljena z notranjo lučjo, saj je tvoja notranja luč tista, ki predstavlja tvojo resnično vrednost. In te tudi cela čreda kamel v resnici ne more odtehtati.

  (Zakaj kamele? Ker v bistvu ni pomembno katera valuta, saj vse govorijo o tvoji vrednosti in tistem, kar smatraš za menjalno sredstvo ;))

  Za zaključek pa misel iz knjige Da bo življenje živelo avtorice Fani Okič. V njej opisuje, zakaj je etični in samouničujoč vzorec življenja, ki ga živi sodobna civilizacija posledica zanikanja ženskega načela in njene energije. Popolna prevlada moške energije je porušila naravno ravnovesje. In na to je vezana tudi razvrednotenost ter pomanjkanje cenjenja sebe kot ženske. Ženske moramo ponovno zavzeti svojo naravno vlogo, ki ni vloga Amazonke, feministke ali sodobne možače, ampak vloga nosilke Življenja, naravnih ciklov ter etične osnove vsake družbe. Ponovno uglaševanje z naravnimi energijami, je zato naloga nas sodobnih žensk, ki se zavedamo pomembnosti in vrednosti tega, kar mislimo, čutimo in delamo.

 • Patriarhat in monoteizem sta zlomila trdnost in moč žensk, kakršne so nadaljevale človeško vrsto in jo etično utirjale vse od začetka patriarhalnih teženj moških, ki so porušili tudi svoje lastno ravnotežje, vključno z energijami ženskega počela življenja in njenimi vidiki – Boginjo, Zemljo, Žensko. Izključitev od vpliva na javno življenje, odstranitev iz svečeniške službe, nenehno poniževanje in poudarjanje pokornosti možu, je imelo negativne posledice na žensko kot Žensko, na pad njene zavesti, njene trdnosti, kar se je spreminjalo v svoje nasprotje. Tako sta se znašla nasproti dva negativna vidika življenjskih počel – moškega in ženskega. Moški je negoval svojo agresivno, osvajalno plat, v ženski se je porodila nagnjenost k temni strani njene narave – zvitosti, premetenosti, preračunljivosti, nagnjenosti k spletkam in uživanje v njih. Že Aristotelovi Grki so se spraševali, kam so izginile ženske, katerih telesna lepota in vzvišena milina, notranje izžarevanje in privlačnost so mamile nesmrtne bogove in budile v njih povsem človeške želje. Zlomil jih je patriarhat. Zavedanje odgovornosti, namena, pomena biti ženska, oplemeniti, zavrača in izloča nizke želje in občutke, ograjuje od spolnega razvrata, je jamstvo za močno in zdravo potomstvo. Za etični in moralni dvig človeštva nikoli ni bilo in ne bo večjega jamstva, kot je etična digniteta ženske. Le takšna je lahko gibalo moške osebnosti in položaja. Resnica je, da za vsakim moškim stoji ženska – mati, žena, prijateljica, sodelavka. Vsaka ga lahko oplemeniti, vsaka lahko iz njega izvabi tisto, kar moški v svojem bistvu je – ustvarjalec, iskalec, nemirnež, ki išče svoj mir, da v njem osmisli samega sebe. Z omalovaževanjem njegovega ustvarjalnega dela, z deljenjem naukov tam, kjer ni potrebno, z nenehnim opozarjanjem, prigovarjanjem in nezadovoljstvom pa lahko ženska naredi iz njega mlahavo, utrujeno in utrujajoče bitje.

  Fani Okić, Da bo Življenje živelo, str. 121