• Ženska moč ni za šibke

 • in ranljivost ni šibkost, ampak ženska moč.

  Začela sem pisati mail in napisala cel članek, zato sem se odločila, da ga kar takole javno objavim. Vse pa se je začelo s pogovorom o ženski energiji in menstruaciji.

  Prav moram napisati svoje spoznanje (ja, tudi jaz se vsak dan kaj novega naučim in spoznam) o tem, kako zanimive smo v resnici ženske. Te dni sem se zaradi prihajajočega tečaja Okusi ženstvenosti veliko pogovarjala z ženskami. Ena gospa mi je danes dopoldan rekla: "Veste gospa Manca to o čemer govorite, tega si jaz sploh ne znam predstavljati. Celo življenje imam že težave z menstruacijo in si sploh ne predstavljam, da bi imela menstruacijo brez bolečin, brez neprijetnih občutkov in čustvenih izpadov. Zame je to normalna mentruacija. V teh letih sem se s tem sprijaznila in to sprejela."

  Priznam, da sem bila malce šokirana, potem pa sem se spomnila, da sem imela včasih tudi sama boleče menstruacije. Prvi dan me je tako rezalo in zbadalo, da sem se morala skrčiti v dve gube in globoko dihati. Bolečina, ki sem jo imela je bila kot bi mi nekdo zapičil nož in rekel sedaj pa prdni - se oproščam za izrazoslovje, ampak to je edini način, da opišem tisto ostro bolečino vsak prvi dan menstruacije. In zame je bilo takrat to NORMALNO. Nisem niti vedela, da lahko obstaja drugače.

  Danes je zame normalna menstruacija nekaj lepega, čas, ko grem zavestno navznoter, ko sama sebe pocrkljam, si dovolim jesti čokolado, preberem dobro knjigo, počivam in se imam super sama s seboj. Če pa že kam grem, zaradi menstrualne skodelice skoraj pozabim, da imam menstruacijo.

  In to stanje je prišlo, ko sem začela podrobneje raziskovati žensko energijo. Ko sem začela odkrivati pomen in moč svojega mesečnega cikla. In bolj kot sem spoznavala svojo žensko esenco, manj težav sem imela z menstruacijo. Ko pa sem začela delati vaje, ki me jih je naučila Rachael Jayne Groover, sem to znanje poglobila postala še bolj pozorna na moč, ki jo ima ženska maternica. Vse namreč izhaja iz nje: moja energija, moja vizija, intuicija, modrost, ustvarjalnost, kreacija in življenjska moč.

  Ko sem izvajala tečaje Umetnost ženske prisotnosti, sem šele ugotovila resnično moč teh vaj, tega znanja, ki mi ga je predala Rachael in sem ga nadgradila še s svojimi uvidi, prakso in nekaterimi drugimi tehnikami. Ko sem gledala spremembe, ki so jih doživljale ženske, ko so se potopile v svojo žensko energijo, ko so aktivirale svojo notranjo moč, sem bila priča transformacijam, zaradi katerih sem večkrat obstala odprtih ust. Ko so se iz tedna v teden mehčali obrazi, izginjale gube, oči so se čedalje bolj svetile in ženske so žarele, sem se zaobljubila, da je to pot, ki jo želim hoditi.

  Voditi ženske v njihovo žensko moč, aktivirati njihove potenciale in jih seznaniti z njihovo lastno unikatno, avtentično žensko esenco, da postanejo mehkejše, bolj sprejemljive in sijoče.

  Vem, spet na dolgo pišem, ampak to sem jaz. Ne znam biti površinska. Jaz grem v globine. In vem, da so to globine, ki so morda marsikateri ženski neznane in se jih zato izogiba. Boji se, kaj bo tam našla. Kakšne pošasti jo čakajo v njenih ženstvenih vodah?!? To je nepoznan teren, ker preseže razumske okvire. In zato to res ni za vsako žensko. Ne še.

  Kako globoko si ti dovoliš? Česa te je strah? Kaj je zate normalno? Kako sebe dojemaš kot žensko? Vse to se kaže vsak mesec v času tvoje menstruacije. Vse to se kaže v raznih težavah z rodili. Vse to odseva tvoj odnos do sebe in tega, koliko se imaš rada. Če ne sprejmeš svojih globin (z vsemi pošastmi), boš težko vzljubila sebe.

  Čedalje bolj ugotavljam, da je duhovnost brez prizemljitve in konkretnega dela z občutki, telesom in globinami brezveze. Meditacija in plavanje po astralu pa velikokrat izguba časa, energije in denarja. Če želiš karkoli v svojem življenju spremeniti na boljše, je potrebno iti navznoter, v telo, potegniti ven senco, si dovoliti čutiti, iti PREKO NEPRIJETNEGA, STRAŠLJIVEGA in NEPOZNANEGA. In prav danes sem dobila sms gospe s katero sva bili dogovorjeni, ki se je glasil: Ne pridem. Ne morem. Preveč je. Hvala. - za trenutek me je zajela žalost, ker je bila gospa tako blizu temu, da pride ven iz svoje temne luknje. Nekaj ur pred svojim prebojem je obupala in dopustila, da jo je njena lastna obramba zadržala v starih vzorcih.

  Kaj pa ti? Kaj tebe zadržuje, da ne narediš svojega preboja? Kje te tvoja lastna samosabotaža ne premakne?

  Okusi ženstvenosti niso za plašen ego, ki vedno najde polno izgovorov. Zato jih pa najde, ker ga je strašno strah! In vendar je sprememba, ki ti jo ponudi tvoja lastna modrost maternice vedno nežna. V varnem prostoru, ki se ustvari znotraj ljubeče podpore skupine je priložnost, da se odpreš svoji ranljivosti in v njej najdeš moč. Morda še ne veš, kako to izgleda, kako se to občuti in kaj ti to prinese, ampak zagotavljam ti, da tega ne boš nikoli več izpustila, ko enkrat to osvojiš.

  In Marianne Williamson je izrekla ultimativno resnico, ko je nekoč zapisala: Naš največji strah, ni da ne bi bili dovolj dobri. Naš največji strah je, da smo močnejši bolj kot si lahko predstavljamo. Naša svetloba je tista, ki se je bojimo, ne naša tema.

  Pot v svetlobo pa vedno vodi preko teme.

  In tisti, ki se na to pot podajo nikoli ne obžalujejo. Nikoli se ne bi vrnili nazaj v cono udobja, ki jim jo je ponujalo njihovo lastno neudobje. Za veliko večino žensk je normalno, da delujejo v umu, da je mental tisti, ki jih vodi (raz-um je tisto čemur rečemo ego, ko se z njim identificiramo). In ga poslušajo. Poslušajo vse njegove skrbi, vse njegove frustracije in strahove. Ne premaknejo pa se v telo. Ker nimajo tehnik, ker nimajo orodij in morda niti ne poguma, da bi se resnično spustili tja, od koder večino časa bežijo.

  Prehodila sem velik del svoje sence. Prehodila sem marsikatero dolino solz in se soočila s strahovi, ki jih ne privoščim nikomur. Strah pred lastno veličino je res največji. O tem sem že pisala. In zato poznam poti, zato te lahko peljem skozi tvoje globine na veliko bolj prijeten način kot sem ga izkusila sama. In pri tem sodelujem s Svetlobo, ki je moja luč na tej poti.

  Morda je zate normalno, da si še kar dobro. Morda je zate normalno, da si malo nesrečna, prazna, utrujena, obupana, pod stresom, morda celo misliš, da takšno življenje pač je, da tako pač mora biti. Ker ne poznaš drugega. Ne zavedaš se, kako mogočno in močno bitje svetlobe si in kako čudovito je to čutiti v vsaki celici tvojega telesa. Dovoli si raziskati svoje globine, da boš našla svojo veličino. In vem, da zmoreš to pot prehoditi tudi sama, ampak naj ti zaupam, da je ženska energija je povezovalna in sodelovalna, zato ti ni treba sama na to pot. Poiskati pomoč ni šibkost, je znak veličine in pripravljenosti na spremembo. Poveži se in prehodi pot hitreje, lažje, predvsem pa bolj varno.

 • Nikoli ji ne reci, da nima v sebi nečesa herojskega ali bojevniškega samo zato, ker je ženska. Nikoli ne namiguj, da je šibka ali preveč nežna, da bi zmogla. Je odporno bitje iz mesa in svetlobe, utelešenje lepote – sestavljena iz misli in intelekta, vztrajnosti in poguma, njena esenca je tako enkratna kot njene sanje. Potrgala bo trnove veje in preplezala zidove, da bi se prebila čez tegobe. Sprejela bo izziv in pogoltnila vse kaj-pa-če-je preden bodo oni uspeli njo. Šla bo kamor bo potrebno. In kjerkoli bo hodila, bodo zvezde prežete z njenim žarom.

  Susan Frybort

 • Večer ženskih misterijev

  Zanima me več

  Zaupaj Toku 7.7. ob 7h zvečer

  Zaupaj Toku 7.7. ob 7h zvečer

  Večer ženskih misterijev

  Zanima me več