• Ženske, ki čakajo in moški, ki spijo

 • Ženske boste spremenile svet, ko boste začele spreminjati sebe. Ko boste začele poslušati svoje srce ter znake svojega telesa, ki vam skozi jezik občutkov govorijo, česa si želite in česa ne. Spremenile boste moškega, ker tiste, prebujene, v svojo posteljo ne boste več spustile njega, ki še spi. Nikoli v preteklosti te moči niste imele, ker ste bile prisiljene in posiljene v odnose, danes pa imate moč izbire. In samo na vas je, drage moje, da se odločite, kakšnega moškega želite imeti ob sebi. Moškega, ki je še zakoreninjen v vzorcih preteklosti, ko je prevladoval moški princip ali moškega, ki je sposoben prepustiti svoj moški ego, pokazati čustva ter Tebi odpreti svoje srce...? Ve mu boste dale vedeti, da če bo želel ljubiti vaše telo in poslušati glas vaše duše, bo moral sebe korenito spremeniti ter svoja čustva sprejeti. Danes vas moški v to ne more več prisiliti, saj ste ve tiste, ki se odločite. Pa čeprav nekatere zaradi varnosti ter preračunljivosti, zaradi večjega občutka vrednosti ter pomanjkanja lastne samozavesti še vedno ostajate v odnosih, ki vaše duše že dolgo več ne izpolnjujejo, v tem več dolgo ne boste mogle vztrajati. Ne bojte se biti same v tem procesu in bodite močne. In skušajte se zavedati, da s tem ko spreminjate in odkrivate sebe, pomagate njemu, da odvrže svoj ščit, ki mu je toliko časa onemogočal, da bi se prepustil energiji ljubezni, ki jo ustvarja žensko srce.

  Urban Urbanc, www.bitjeluci.com

 • Te besede je zapisal moški. In mi je dal misliti. Strinjam se z zgornjim tekstom. In takole na ekranu črke zvenijo tako lahkotno. V praksi pa je mnogo težje. Tako kot se moški soočajo s svojimi omejitvami in izzivi, se tudi ženska kolektivna energija na drugi strani šele postavlja in iz tisočletnega zatiranja prihaja na plano. Oboje nas čaka precej odmetavanja mask, prevlek, senc in soočanja z lastnimi demoni, ki so tisočletja vladali obema spoloma.

  Ženske se pritožujemo nad moškimi in moški nad ženskami. To pomeni, da se ta razkol pojavlja že znotraj nas samih. Neuravnovešenost ženske in moške energije znotraj vsakega posameznika in posameznice je tista, ki jo moramo najprej nasloviti. Kolektivna energija človeštva (z izjemo nekaterih domorodnih plemen in tistih ljudstev, ki niso prekinili svojega starodavnega izročila) je izrazito patriarhalno usmerjena. Da bi to lažje opazovali, se moramo najprej spoznati z moško in žensko esenco.

  Moška energija ali esenca (masculine, animus jang princip) ni vezana na spol, najdemo jo kot en pol stvarstva in je vseprisotna. Na drugi strani je enako z žensko energijo (feminine, anima, jin princip), ki je prav tako vseprisotna. Vsaka ženska in vsak moški imata znotraj sebe oba principa, ki sta bolj ali manj harmonična in usklajena. Kadar govorim o prevladujoči moški energiji v moškem telesu je to notranji Bojevnik, kadar pa govorim o prevladujoči ženski energiji znotraj ženskega telesa je to notranja Boginja.

  Božanska moška energija v svoji najvišji vibraciji je inteligenca Vesolja, vseprisotna večna zavest, božanska ideja, ki skozi kvaliteto analitičnega in racionalnega razmišljanja, odločnosti, linearnosti in logike skrbi, da se vse premika, raste in razvija. Logika, akcija in leva možganska polovica so nosilke moške energije. Razumevanje, usmerjenost in misija so njen tipični izraz. Kvalitete moške esence so še zaščita in s tem varnost, dajanje (da drage dame dajanje je moški princip) in aktivno udejstvovanje, torej akcija.

  Moška energija je modalna, kar pomeni osredotočena, usmerjena na eno stvar naenkrat, nenehno išče izzive in rešitve zanje Ko je moška energija v neravnovesju postane agresivna in destruktivna. Cilje dosega za vsako ceno in skozi racionalizacijo ter ozkoglednost se odreče povezovanju ter ne vidi širše slike. Moški, katerega notranji Bojevnik spi globoko spanje išče svojo izpolnitev v zunanji potrditvi moči, pridobivanju materialne vrednosti in izkazovanju jeze kot edinega vira njegove moči.

  Božanska ženska energija ali esenca v svoji najvišji vibraciji je energija ljubezni, božanska kreacija vsega živega, je Življenje samo v svoji fizični izrazni obliki. Jin princip, ki predstavlja sprejemanje, uporabo desne možganske polovice in s tem domišljije, intuicije, ustvarjalnosti, čustev ter povezovanja v celoto. Nenehno se pretaka, spreminja in ustvarja valovanje, ki sledi ciklom. Njene kvalitete so še izžarevanje, sočutje, negovanje in senzualnost. Ko Boginja znotraj ženske spi, se energija povleče navznoter, čustva odprtosti se ugasnejo in pojavi se zamerljivost, manipulacija, pomanjkanje vrednosti, izčrpanost, odsotnost povezovanja in razpad vrednot. Žar znotraj ugasne in utre pot depresiji ter zataknjenosti v enih in istih vzorcih.

  Ženska energija je bila zadnjih 5000 let zatirana, namerno poniževana in negirana. Koncept Božanske matere, ki daje življenje je bil zreduciran na biološki aspekt rojevanja in patriarhat je prevzel popolno prevlado. In sedaj smo tukaj, kjer smo. S tem, ko je bila ženska energija zatirana, se je tudi moška energija v svoji vibraciji spustila in pristala daleč od harmonije. V tem kontekstu imamo z obema esencama dovolj dela. Zapis z začetka tega članka pa predstavlja za ženske še dodaten izziv.

  Ženska esenca se namreč izraža skozi odnose. Zato nam je ženskam tako pomembno, da ohranjamo in vzdržujemo odnose. Za vsako ceno. Samo znotraj odnosov se lahko energija ljubezni pretaka. Zavest kot moški princip lahko obstaja sam po sebi in samega sebe raziskuje skozi razumevanje medtem, ko ljubezen kot ženski princip potrebuje izkušnjo, da se lahko doživi in to je mogoče le skozi odnos. Bolj kot je odnos intimen globlje gre lahko raziskovnaje globin ljubezni. Zato je za žensko, ki ima možnost izbire, da moškega zavrne, ker njegov Bojevnik spi globoko spanje to poseben izziv, saj je razpeta med željo po pretakanju ljubezni ter biti vidna v svojem žarenju in med lastno vrednostjo ter spoštovanjem do Boginje, ki jo čuti v sebi. Ženske v odnose vstopamo že samo ob obljubi ljubezni, saj jo moramo čutiti, kako se pretaka, odpira in zapira. Pa če jo je še tako malo. Za Boginjo je biti sama in čakati na prebujenega Bojevnika v nasprotju z njeno lastno žensko naravo.

  A ima avtor zgornjega odstavka prav, saj je to edini način, da moški pričnejo iskati rešitve in začnejo prebujati notranje dele sebe, ki lahko uravnovesijo njihovo moško esenco. Toda v vmesnem času medtem, ko čakamo, da bodo moški svoje delo opravili, lahko vadimo ljubezen do sebe in sočutje do spečih in prebujajočih Bojevnikov. Pot v ljubezen do sebe moramo prehoditi tako ženske kot moški. Vsak na svoj način, skozi iskanje sebe, svojega notranjega ravnovesja in lastne avtentičnosti. Šele, ko bomo stali v svoji lastni avtentični energiji, bo zakon privlačnosti lahko združil Boginjo in Bojevnika, da bosta skupaj ustvarjala novo avtentično partnerstvo, ples harmonije, ki ju vodi nazaj v združitev znotraj Enosti.

 • Malo za šalo malo zares :)

  Recimo, da je res na nas ženskah, da pripeljemo moške nazaj v raj. Če je bila res Eva kriva, da sta bila z Adamom izgnana iz raja, potem je na nas ženskah, da to popravimo in najdemo pot nazaj v rajski vrt. Njej je bilo zagotovo lažje utrgati jabolko kot nam popravljati posledice tega. Ampak, če bi se Adam že takrat postavil v svojo moško energijo in Evi rekel: Bog je rekel ne smeva, daj jabolko nazaj!...