• Zombiji, Ego in Angeli - 1.del

 • Večina ljudi hodi naokoli po svetu kot zombiji. Ne mrtvi in ne živi. Izgubljeni. Predvsem pa preplašeni. Strah jih je vsega. In vsi ti strahovi so del človeške izkušnje. Del življenja. Ljudje polni strahov ustvarjajo svoje realnosti v katerih skušajo zmanjšati zmožnost realizacije vseh teh strahov. Vsak človek namreč živi v svoji realnosti, ki je sestavljena iz njegovih prepričanj, verovanj, vrednot, iz njegovega zaznavanja sveta. In ta svet je lahko lep in čudovit ali pa »kurja lojtra« - kratek in usran.

  Kateri del znotraj zombija živi in kateri spi? Ljudje smo večdimenzionalna bitja. Človeški del sestavlja fizično telo, čustva, mental in življenjska sila, ki ji rečemo eterično telo. Vse, kar smo se naučili od rojstva dalje, kar so nam privzgojili in veščine, ki smo jih osvojili sestavlja našo osebnost - tej osebnosti vlada Ego.

  Kaj je Ego? Če povzamem različne definicije iz psihologije, sociologije in duhovnosti, je Ego struktura, ki nam omogoča zavedanje sebe, svojih misli, čustev, delovanja in odzivanja na svet okoli nas. Ego sestavljajo naše različne vloge s katerimi se identificiramo ter ločimo od drugih ljudi. Primer: ko nekoga prvič srečam in se predstavim s svojim imenom in priimkom ter nazivom, je to moj Ego. Torej, ko sem Manca Razboršek, transformacijska mentorica, sociologinja, podjetnica, hčerka, sestra, prijateljica, ki je po horoskopu strelka, po naravi optimistična, ekstrovertirana, sproščena, hkrati pa znam biti tudi žalostna, jezna, čustvena in se rada učim novih stvari – vse to je moj Ego. Vse vloge, ki jih igram in se z njimi poistovetim, vsa čustva, ki jih izražam in misli, prepričanja, vrednote, znanje, talenti, veščine ter vse, česar se zavedam v vsakdanjem načinu delovanja – Ego. Omejen na 5 čutov.

  Naloga Ega je, da omogoči preživetje v tem svetu

   

  Da se opremi z vsemi potrebnimi informacijami o okolju v katerem živimo, nas definira kot samostojnega člana oz. članico skupnosti in nam znotraj tega socialnega okolja dodeli vloge, ki jih živimo, da preživimo kot družbeno bitje imenovano človek. Ego je podvržen ogromnim količinam informacij, ki jih mora organizirati v smiselno zgodbo. In ta zgodba predstavlja našo realnost. Vsakič, ko rečete: jaz sem žejen, vesel, žalosten, razmišljam o tem in tem, strah me je tega in tega… govori vaš Ego.

  Zavedanje sebe in identificiranje z mentalnim, čustvenim in fizičnim telesom krepi Ego. Zavedanje sebe na tem nivoju, osredotočanje na talente, kvalitete, pozitivno razmišljanje, želje po uspešnosti, zunanjih atributih vrednosti, krepi samozavest in iz nas dela bolj uspešne posameznike. Lastnost Ega je, da nas LOČUJE od drugih ljudi. Šele s primerjanjem z drugimi se Ego lahko pozicionira v svetu. Zato rečemo, da ima nekdo, ki se čuti še posebej drugačnega in se izrazito identificira s svojo (p)osebnostjo ter to pretirano poudarja, velik Ego. Bolj kot je individualiziran, bolj kot misli samo na svojo dobrobit in ne upošteva, da živi kot del skupnosti, bolj to označujemo kot sebičnost. Do določene mere je velik Ego celo zaželen, saj omogoča, da posameznik zaradi večje samozavesti, želje po biti nekaj posebnega, po uspeti, doseže višje položaje znotraj družbe, postane širše prepoznan in si tako dvigne svojo socialno pozicijo v neki družbi.

  Na drugi strani to, da nekomu v življenju ne uspe, da ostane v povprečju, da živi normalno življenje ne pomeni, da nima (velikega) Ega. Gre za to s čim se identificiramo. Če se jaz identificiram s svojo vlogo povprečne Slovenke, hodim v službo oziroma opravljam neko delo, je to še vedno moj Ego. Bolj kot se oklepam te identitete, večji je moj Ego.

  Naloga Ega je, da nam zagotovi varnost in to s čim manj neznankami

   

  Tako se ljudje oklepajo tega, s čimer se identificirajo. Če je nekdo v življenju (po nekih družbenih ali osebnih kriterijih) neuspešen, je to del njegove identitete. In Ego bo poskrbel, da se to ne bo spremenilo, ker to pomeni varnost. To obvlada. To pozna. Sprememba identitete namreč za Ego pomeni nevarnost, nepoznan teren, zato se temu upira.

  Če je oseba depresivna, žalostna, nesposobna, žrtev… je to še vedno del identitete in zato nekaj poznanega in Ego se bo zagotovo upiral spremembi toliko časa, dokler ne bo takšno stanje ogrožalo preživetja kot takega. In takšno identificiranje z negativnim delom osebnosti je enako velik Ego kot identificiranje s pozitivnim – prevelika ali premajhna samozavest sta le na različnih koncih iste premice.

  Največja travma, ki jo lahko doživi vsak Ego je sprememba!

   

  Ta namreč vodi v spremembo identitete. In tako nas je lahko istočasno enako strah uspeha in neuspeha. Če smo nekje vmes, nobene od teh dveh skrajnosti ne poznamo. In Ego zavira premik v eno ali drugo smer. Če oseba uspe, bo vstopila v vlogo Uspešne osebe in če ji spodleti bo vstopila v vlogo Neuspešne osebe. V obeh primerih gre za spremembo identitete. In tej se Ego upira preko strahov, izgovorov, odlašanja, zavlačevanja…

  Dober primer so različne delavnice osebnostne rasti in transformacije, ki so že po sami definiciji namenjene spremembam in zato Ego ni najbolj navdušen. Hitro najde različne izgovore kot so nimam časa, ne čutim, da je to zame in eden najpogostejših: nimam denarja.

  Egova logika namreč deluje tako: »Sedaj se identificiram s tem, da nimam denarja (in vsem, kar je s tem povezano), če grem na delavnico in izvem, kako postati drugačen ter celo priti do denarja, se bo moja identiteta iz nimam denarja, spremenila v imam denar! Te vloge ne poznam, zanjo nimam pravih informacij, zato tja ne grem!« Sprožijo se še razni mentalni strahovi in scenariji, ki blokirajo spremembo in delavnica gre mimo.

  Popolnoma enako je z odlašanjem stvari, za katere veste, da bi jih morali narediti pa jih ne. Ena takšnih zelo pogostih je odlašanje z diplomo ali izobraževanjem (nekaj precej pogostega pri strankah, ki pridejo k meni). V to kategorijo spadajo še vztrajanje v partnerski zvezi ali zakonu, ki ne deluje, vztrajanje v službi, ki ne izpolnjuje, življenje pri starših v odrasli dobi… Če namreč končate diplomo, se začnete izobraževati, menjate službo, zapustite partnerja, se preselite v drugo državo – vse to povzroči spremembo identitete in tega, kar verjamete, da ste, zmorete, si zaslužite…

  Ena najtežjih odločitev, ki sem jo morala sprejeti v svojem življenju je bila, da zapustim vlogo kadrovnice. Celo desetletje sem gradila svojo kariero na kadrovskem področju in potem, ko je prišel trenutek, da skočim v svet podjetništva, je vloga kadrovnice predstavljala ogromen del identitete, ki sem jo morala izpustiti. Bilo je strašljivo. Ves ta čas namenjen izobraževanjem, moja celotna poklicna pot do takrat, poznanstva, znanje, izkušnje… zdaj naj pa vse to kar izpustim? Kdo bom potem? Kam bom po novem spadala? Kako bo to izgledalo? S kom se bom povezovala? Ni bilo lahko in v štirih letih je bila moja največja težava: kaj naj sedaj napišem na vizitko? Kdo sem? Iskanje nove identitete je bil zame (in je še vedno) proces.

  Nova identiteta je lahko tudi hitrejša. Stvar ene diplome naprimer. Ljudje, ki ne morejo dokončati diplome, bodo z diplomo pridobili novo identiteto, nov naziv. Ta Egu ni poznana. Nima še izkušenj. In, če so strahovi in mentalni scenariji večji od čustvenega zadoščenja… potem Ego poskrbi za odlašanje, zavlačevanje, izogibanje in seveda veliko izgovorov, da se to ne bi zgodilo.

  Ego, ki uspešno skrbi, da se ne zgodi nič novega ustvari cono udobja. In v tej coni udobja se počuti varnega. Životari iz dneva v dan, ne omogoča razvoja in rasti. Postane človeški zombi. Živ, ampak mrtev. A hvalabogu to ni vse, kar je. Na začetku sem napisala, da smo ljudje večdimenzionalna bitja… več o drugih dimenzijah pa v nadaljevanju...

 • Večer menstrualnih misterijev in aktivacije ženske esence

  Povej več

  Ženski večer Zaupaj toku 7.7.2016

  Ženski večer Zaupaj toku 7.7.2016

  Večer menstrualnih misterijev in aktivacije ženske esence

  Povej več